Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Evakuace letiště kvůli opuštěné tašce: Místo bomby v ní byl králík

Autor: Mii - 
29. června 2018
22:40

Pozdvižení vzniklo tento týden na mezinárodním letišti Adelaide v Austrálii. Návštěvníci našli na záchodech opuštěnou tašku a zavolali policii, která následně povolala pyrotechniky. Experti na výbušniny podezřelou tašku prozkoumali a velmi rychle zjistili, že neobsahuje ničivou trhavinu, ale zapomenutého zakrslého králíka, uvedl web ABC News.

Tak milé překvapení Australská federální policie (AFP) při hledání bomby zřejmě ještě neměla. V růžové tašce značky Lorna Jane, kterou návštěvníci označili jako podezřelou, se nacházel malý hnědý králík. Byl oblečen do postroje, takže bylo zřejmé, že někomu patří a jen si ho na záchodech zapomněl. I přesto bylo letiště částečně evakuováno.

Policie si do posledního okamžiku nebyla jistá, zda se v tašce skutečně nenachází trhavina. „Zvlášť v leteckém průmyslu se každá hrozba bere extrémně vážně, naši specialisté na výbušniny ale rozhodně nečekali, že v opuštěném zavazadle najdou králíka,“ popisoval pro ABC News výkonný velitel AFP Brett McCann. „Naštěstí králík je v bezpečí a doufáme, že brzy najdeme majitele,“ pokračoval.

Králík dostal mrkev a je ve skvělé formě

Zvířete se dočasně ujala zvířecí charita RSPCA Australia, která začala aktivně hledat, komu patří. Pokud nebude majitel po určitém čase nalezen, králík bude nabídnut k adopci.

Zástupkyně RSPCA Nalika Van Loenenová tvrdí, že je možné, že zakrslého králíka nechal jeho majitel na letišti schválně. Možná letěl mimo zemi a věděl, že když ho nechá v podobném prostředí, bude o něj postaráno. „Nebo ho chtěl propašovat na palubu letadla, ale na poslední chvíli si to rozmyslel,“ uvažovala Van Loenenová. „Tato růžová taška je ale velmi výrazná, takže doufáme, že někdo něco viděl a řekne,“ dodala.

Králík je podle ní ve zjevně skvělé formě. „Policie ho uložila do velké krabice a přinesla mu několik nastrouhaných mrkví ze Subwaye (restaurace s rychlým občerstvením, pozn. red.), takže než jsem přijela, měl se dobře,“ řekla Van Loenenová a přiznala, že s žádným podobným případem se během své kariéry nesetkala.

Australská letiště zpřísňují kontroly

Na australských letištích došlo během posledního roku ke zpřísnění řady kontrol. Vycházejí z toho, že místní policie v červenci 2017 zatkla čtyři muže poté, co zmařila jejich plánovaný útok na letadlo. V únoru letošního roku vyšlo najevo, že zmařených útoku islamistů na australská letadla bylo více. Jeden pomohla zmařit izraelská inteligence.

Zobrazit celou diskusi