Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Boj proti obchodu s lidmi: Česko dostalo za 1, propadly KLDR a Rusko

Autor: ČTK, Mii - 
29. června 2018
10:04

Severní Korea, Rusko, Írán nebo Čína patří do skupiny zemí, které nedostatečně zasahují do obchodu s lidmi. Česko a Slovensko naopak patří mezi země, které se proti problému staví nejlépe. Vyplývá to z každoroční zprávy amerického ministerstva zahraničí, která řadí země do tří skupin podle toho, jak s obchodováním s lidmi bojují. Nedostatečnou aktivitu podle ní vykonává 22 států, hrozí jim tak sankce.

Letošní zpráva se speciálně zmiňuje o zvýšeném riziku obchodování s lidmi v případě dětí, které jsou odebrány svým rodinám a umístěny do ústavní péče. Kvůli tomuto bodu se ovšem může vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa dočkat obvinění z pokrytectví, protože prosazuje „nulovou toleranci“ v imigrační politice, kvůli níž bylo na jižní hranici USA odděleno od rodičů více než 2000 dětí migrantů, napsala v pátek agentura AP.

V letošním roce USA do nejhorší skupiny přidaly mimo jiné Barmu kvůli humanitární krizi v Arakanském státě, která je následkem pokračujícího násilí proti menšinovým Rohingům. Zpráva viní barmské ozbrojené síly, že provádějí operace, „které vyhnaly z domovů tisíce Rohingů a příslušníků dalších etnických skupin, z nichž mnozí jsou terčem zneužívání v Barmě, Bangladéši a dalších částech regionu“. Americká vláda označila násilí proti Rohingům za „etnickou čistku“.

Japonsko postoupilo, Irsko spadlo

Několik zemí se letos dočkalo postupu do nejlepší skupiny za to, jak se staví k případům obchodu s lidmi. Je mezi nimi například Japonsko, u kterého tak bylo oceněno zvýšené úsilí v boji proti obchodu s dětským sexem a proti pornografii.

„Země, které postoupily do první skupiny, chválíme za to, že vyvíjejí snahu a jednají,“ řekl americký ministr zahraničí Mike Pompeo během čtvrtečního zveřejnění zprávy. „Nikdy ovšem nebudeme váhat ukázat prstem na země, které potřebují zvýšit úsilí,“ dodal.

Irsko například letos sklouzlo z první skupiny v roce 2017 do druhé kvůli změnám zákona o obchodu s lidmi a „chronickým nedostatkům při zjišťování obětí a postupování případů k dalším instancím“.

USA můžou uvalit sankce

Jihoafrická republika sice zůstala ve druhé skupině, ale spadla do její spodní části na takzvaný „seznam sledovaných“. Ten slouží jako provizorní kolonka pro země, které sice neplní pravidla USA pro zabránění obchodu s lidmi, ale snaží se o jejich splnění. Na tomto seznamu může země zůstat dva roky, a pak další dva, pokud to povolí ministerstvo zahraničí. Poté země automaticky spadne do třetí skupiny.

V letošním roce dostaly druhý odklad ministerstva Kuba a Saúdská Arábie. Pokud tedy v boji proti obchodu s lidmi neprokážou dostatečné úsilí, příští rok automaticky přejdou do nejhorší skupiny. V té mohou být země postiženy sankcemi včetně pozastavení nehumanitární pomoci.

Zobrazit celou diskusi