Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Ve Francii staví experimentální vesnici pro lidi s Alzheimerem. Bude to ghetto?

Autor: Darina Jíchová - 
6. června 2018
20:32

Francie po vzoru Nizozemska staví experimentální vesnici pro lidi trpící Alzheimerovou chorobou a demencí. Projekt vzniká u města Dax na jihozápadu Francie a bude v zemi první svého druhu. Vesnice by měla být zbudována do konce roku 2019 a bude mít kapacitu pro 120 pacientů, informovala stanice BBC.

Neurolog Jean-François Dartigues sdělil novinám Le Monde, že ve vesnici bude samozřejmě přítomný také lékař a další zdravotnický personál, nicméně projekt má podle jeho slov lidem zajistit „normální“ život a pocit svobody. Projekt má podporu vlády.

Podle francouzské Asociace Alzheimerovy choroby trpí touto nemocí nebo různou formou demence až 1 milion Francouzů, ročně je diagnostikováno 20 tisíc nových případů. V současnosti na tyto choroby neexistuje žádný lék.

Vesnice bude konstruovaná jako typická středověká bastida, tedy městečko obehnané hradbami, podobná, autentická, místa se nacházejí všude na jihu Francie. Bude se rozkládat na ploše 7 hektarů a bude rozdělaná na 4 části. Uprostřed vesnice bude náměstí s fontánou, kde se budou konat trhy. Obec bude mít všechny nezbytnosti: obchody, lékárnu, restauraci, kadeřnici a lékařskou ordinaci.

Kritika projektu

Mnozí kritici projekt přirovnávají ke ghettům, zastánci však tvrdí, že je to lepší než pacienty zavírat do léčeben. Neurologové se domnívají, že pravidelná společenská interakce by některým nemocným mohla prospět. „Studie prokázaly, že nemocniční prostředí lidem s Alzheimerem jen přitížilo,“ uvedl Dartigues.

Na rozdíl od svého nizozemského vzoru bude součástí vesnice i výzkumné centrum. Lékaři chtějí sledovat progres nemoci a porovnávat sebraná data s výsledky nemocniční léčby. O pacienty se bude starat 100členný zdravotnický personál. Vítaní jsou také dobrovolníci, kteří by nemocným zajistili program.

 

Zobrazit celou diskusi