Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Dostanou sestřičky víc peněz? Přidat jim mají za docházení za pacienty domů

Autor: Zuzana Zelenková - 
2. června 2018
13:15

Sestřičky by na tom mohly být lépe, alespoň ty v domácí zdravotní péči. Nově by se jim měli zvednout úhrady za jednotlivé výkony. Obří navýšení to ale nebude. Z 1,02 koruny by si měly polepšit na 1,05 koruny za bod. Změny se chystají také v péči o dlouhodobě nemocné, umírající pacienty. Na ty by nově měly připadnout navýšení úhrady po překročení vypočtených kritérií.

Poskytovatelé domácí zdravotní péče mají napůl vyhráno. V první, přípravné, fázi dohodovacího řízení. Pro sestřičky to vypadá, že by se mohlo blýskat na lepší časy. Zvedly by se například úhrady za péči, která je od devadesátých let v podstatě stejná.

„Cílem segmentu domácí zdravotní péče bylo dosáhnout navýšení úhrady za provedenou péči. V minulých letech při jednáních DŘ bylo předem avizováno zástupci zdravotních pojišťoven, že v segmentu DZP nemůže dojít k navýšení z důvodů preference lůžkových zařízení,“ uvedla prezidentka Asociace domácí péče Ludmila Kondelíková.

Zástupci zdravotnických zařízení situaci řešili s ministerstvem a pojišťovnami opakovaně. V červnu má být závěrečné jednání dohodovacího řízení. Agentury budou však dál vyjednávat o dalším navýšení.

Podle první fáze vyjednávání se blýská na lepší časy

„Ve čtvrtek skončila přípravná fáze a podařilo se sjednat předběžné dohody mezi plátci a poskytovateli 11 z celkem 14 skupin poskytovatelů. Definitivními se stanou až po skončení oponentní fáze, která právě probíhá a projednání na závěrečném jednání dohodovacího řízení v červnu. Pak je ještě posuzuje Ministerstvo zdravotnictví, zda jsou v souladu s veřejným zájmem a teprve pokud je shledá v souladu a zařadí do úhradové vyhlášky, lze považovat dohody za pravomocné,“ uvedl pro Blesk Zprávy mluvčí Oborové zdravotní pojišťovny (OZP) Mario Böhme.

Na nové podmínky navíc kývly všechny pojišťovny. Böhme dále prozradil, že k dohodě mohlo dojít v důsledku příznivé bilance veřejného zdravotního pojištění, kdy v období recese příjmy zdravotních pojišťoven rostou.

„Dohodovací řízení vycházelo z predikce příjmů pro rok 2019, analytická komise pak připravila návrh disponibilních zdrojů pro zdravotní pojišťovny pro rok 2019 za systém a z tohoto vyplynula pro zdravotní pojišťovny možnost navýšení úhrad o 5 % oproti předpokládaným nákladům v roce 2018,“ uvedla pro Blesk Zprávy Hana Kadečková, tisková mluvčí Zaměstnanecké pojišťovny ministerstva vnitra (ZPMVČR).

Böhme tvrdí, že může dojít i k vyššímu nárůstu, protože použití regulace limitem maximální úhrady je podmíněn ošetřením minimálně 50 unicitních pojištěnců - unicitní je pojištěnec, který se započítává vždy 1x, i když je mu poskytována péče opakovaně a limit maximální úhrady se stanovuje dle vzorce ve zmiňované dohodě.

Historický úspěch ministerstva zdravotnictví

Podle Kadečkové se prý obě strany, po zkušenostech z minulosti, snažili dojít ke kompromisu. Všeobecná zdravotní pojišťovna se k věci odmítla vyjádřit, neboť zatím není definitivně uzavřená.

Spokojeno je i ministerstvo zdravotnictví. „Ministerstvo zdravotnictví ČR velmi oceňuje, že ve většině segmentů byl vyslyšen apel pana ministra na dohody se zdravotními pojišťovnami. Ministr Vojtěch od svého nástupu žádal poskytovatele a zdravotní pojišťovny, aby byli při uzavírání dohod konstruktivní, kladli důraz na kvalitu poskytovaných služeb a aby byl zajištěn spravedlivý nárůst úhrad napříč všemi segmenty. V současné době již došlo k 11 dohodám, což považujeme za historický úspěch, který nemá doposud obdoby. Ministerstvo tyto dohody bude plně akceptovat,“ popsala pro Blesk Zprávy mluvčí rezortu Gabriela Štěpanyová. 

Ministerstvo pak zvláště vítá, že i v segmentu domácí péče bylo dosaženo dohody. Štěpanyová to označuje za velice důležité, neboť tak dojde k nastavení úhrad, které vyhovují oběma stranám.

Co všechno se mění?

Kondelíková vyjmenovala změny, které segment čekají. Kromě vyšších úhrad z 1,02 koruny na 1,05 koruny za body, kterými jsou hodnocené jednotlivé výkony, se jedná také o navýšení měsíční předběžné úhrady za 100 procent na 105. Navýšení předběžné měsíční úhrady v případě, kdy dojde k nárůstu poskytované péče za 3 měsíce. Po skončení hodnoceného období se agentury mohou těšit na dřívější výplatu. Místo 150 dnů je to nově 120. Pacienti v terminálních stavech nebudou podléhat žádné regulaci. Nově také dojde k navýšení úhrady u pacientů v případech, kdy dojde k překročení pětinásobku průměrné úhrady.

Zobrazit celou diskusi