Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nápis „Věříme v Boha“ na dolarech není vyznání víry, rozhodl americký soud

Autor: ČTK, Mii - 
4. června 2018
15:45

Nápis Věříme v Boha (In God We Trust) na amerických bankovkách nelze chápat jako vyznání víry, a proto ho není možné považovat za porušení náboženských svobod zaručených ústavou USA. K takovému závěru dospěl chicagský odvolací soud v kauze vyvolané stížností Američana Kennetha Mayleho, informovala agentura AP.

Mayle, který se údajně hlásí k satanismu, si stěžoval, že nápis na bankovkách propaguje víru, kterou nevyznává. Soud první instance žalobu zamítl s poukazem na dřívější rozhodnutí nejvyššího soudu USA, podle něhož není nápis lidem vystaven na očích trvale, a tudíž ho nelze považovat za demonstraci názoru, s nímž držitel bankovky nesouhlasí.

Stěžovatel se odvolal, ale neuspěl ani u soudu v Chicagu. Ten konstatoval, že jde o „historickou připomínku“ národního dědictví.

Na bankovkách až díky Eisenhowerovi

Slova Věříme v Boha se poprvé objevila na dvoucentové minci ražené od roku 1864.

První mince, na níž se objevil nápis „IN GOD WE TRUST“ První mince, na níž se objevil nápis „IN GOD WE TRUST“ | US Treasury
Na papírových penězích se objevují od roku 1957 z rozhodnutí prezidenta Dwighta Eisenhowera.

Jednodolarová bankovka s nápisem  „IN GOD WE TRUST“ Jednodolarová bankovka s nápisem „IN GOD WE TRUST“ | US Treasury

Hlava státu tehdy zároveň rozhodla, že provolání se stane oficiálním státním heslem místo dosud neoficiálně platného Z mnoha jediné (E pluribus unum), které vyjadřuje jednotu amerických států sdružených v Unii.

Zobrazit celou diskusi