Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Krasavec“ složil přísahu před králem. Vystřídal premiéra, kterého smetla korupce

Autor: ČTK, simao - 
2. června 2018
16:12

Má přezdívku Guapo. Tedy „krasavec“. V mládí se svými 190 centimetry hrával basketbal. Uhlazený ekonom Pedro Sánchez je v politice podle názoru expertů odvážný, ale ne příliš prozíravý a nemá dlouhodobé vize. S tím se však nyní bude muset vypořádat, aby nezklamal důvěru - Pedro Sánchez se totiž stal ve Španělsku novým premiérem místo Mariana Rajoye, kterého smetl korupční skandál v jeho straně.

Ve Španělsku se dnes konaly dvě důležité slavnostní přísahy. Nejprve v Madridu složil před králem Felipem VI. přísahu jako sedmý premiér demokratického Španělska Pedro Sánchez, kterého jako prvního v historii země vyneslo do úřadu vyslovení nedůvěry předchozí vládě. Krátce po něm složila v Barceloně přísahu nová katalánská vláda, čímž skončila po sedmi měsících přímá správa španělské centrální vlády nad touto autonomní oblastí.

Bez bible a kříže

Španělská média upozornila, že socialista Sánchez dnes také jako první premiér země přísahal jen na ústavu, aniž by na témže stole byly položeny bible a kříž. Tuto možnost, přísahat bez přítomnosti katolických symbolů, dal politikům Felipe VI., když se stal v roce 2014 králem.

Přísaze byl podle zvyklostí přítomen i expremiér Mariano Rajoy, jehož účast vzhledem k okolnostem konce jeho vlády média před tím zpochybňovala. Šestačtyřicetiletý Sánchez dostal důvěru poslanců v pátek zároveň s vyslovením nedůvěry vládě jeho předchůdce, předsedy lidovců Mariana Rajoye.

Návrh na odvolání vlády iniciovali Sánchezovi socialisté poté, co minulý měsíc vynesl soud vysoké tresty pro bývalé regionální politiky lidovců. Tato korupční kauza je stará několik let a netýká se žádného z Rajoyových ministrů, ani současného vedení lidovců. Je ale rozsáhlá a pokutu od soudu dostala i samotná strana za to, že z korupce profitovala.

Sánchezův triumfální návrat

Sánchez se přitom těší z velkého úspěchu. Po dvojí volební porážce v parlamentních volbách a vypuzení z čela španělských socialistů (PSOE) se dokázal před rokem vrátit na pozici šéfa strany a nyní je i premiérem.

Sánchez stál v čele PSOE od července 2014. V bezmála 140 let dlouhé historii PSOE byl prvním stranickým šéfem, nezvoleným sjezdem. Delegáti ho ve funkci potvrdili pouhou aklamací. V říjnu 2016 ho ale zbavili vůdcovství po druhé volební pohře socialistů po sobě. Do čela strany byl znovu zvolen loni v květnu, nezasedá ale v parlamentu.

Sánchez, přezdívaný „krasavec“, pochází ze zámožné rodiny, jeho otec byl podnikatel. Sám premiér je ženatý a má dvě děti. Do PSOE vstoupil v roce 1993, ve svých 21 letech. Vystudoval ekonomii a obchod, s politikou začínal na regionální úrovni. Přes radního v Madridu se stal poslancem, po volebním neúspěchu  pracoval jako ekonomický konzultant. Svůj triumfální návrat slavil v květnu 2017 když poté, co vytrvale objížděl zemi a hovořil se svými stoupenci, byl nakonec zvolen do čela PSOE.

I noví ministři půjdou před krále

Složení nové vlády, která už nemusí pro důvěru do parlamentu, by mělo být známo příští týden. Noví ministři pak rovněž složí přísahu před králem. V úřadu bude nová vláda maximálně do června 2020, kdy končí legislativní období od předchozích voleb.

Sánchez slíbil, že vypíše předčasné volby. Konkrétní termín ale nesdělil. Nejdřív prý chce v zemi obnovit „stabilitu“. Sáncheze čeká nelehké vládnutí, protože jeho socialisté mají v dolní komoře parlamentu jen 84 ze 350 křesel. V pátek ho sice podpořilo 180 poslanců, někteří ale hlasovali hlavně pro odvolání Rajoye a politiku socialistů plně nepodporují.

Problém jménem Katalánsko

Nejtěžším problémem bude pro Sáncheze Katalánsko, kde mají v regionálním parlamentu od prosince opět většinu separatisté. Jejich nový premiér Quim Torra dnes prohlásil, že i jeho vláda chce pokračovat ve snaze o samostatnou republiku. Za deklaraci o nezávislosti Rajoyova vláda předchozí katalánské vedení koncem října sesadila a španělská justice ho nyní trestně stíhání za vzpouru.

Torra dnes vyzval Sáncheze k dialogu. Ten Kataláncům lídr socialistů slíbil v pátek, aby získal jejich hlasy pro odvolání Rajoye. Sánchez je rovněž pro jednotu Španělska, nebrání se ale diskusi o případné úpravě autonomních statusů. Rajoy se separatisty jednat odmítal. Slavnostnímu ceremoniálu v Barceloně, při němž byla uvedena do úřadu nová katalánská vláda, dominovaly projevy příbuzných katalánských politiků, kteří jsou už několik měsíců ve vazbě kvůli obvinění ze vzpoury.

Rajoy zmizí i z muzea voskových figurín

Zajímavostí na výměně v křesle předsedy vlády je přitom i to, že šéf španělských lidovců Mariano Rajoy neopouští jen úřad vlády. Podle deníku La Vanguardia zmizí i z madridského muzea voskových figurín. Návštěvníci tak mají poslední šanci vidět Rajoyovu figurínu v muzeu o tomto víkendu, informovalo tiskové oddělení muzea.

„Udělali jsme to tak se všemi expremiéry a se všemi figurínami, o něž nebyl zájem,“ řekl deníku La Vanguardia tiskový mluvčí muzea Gonzalo Presa. Ve skladu podle něj zůstane uložena Rajoyova vosková hlava a ruce, zbytek byl ze sádry, a tak se zničí. Už během dvou až tří týdnů by měla v madridském muzeu přibýt figurína nového španělského premiéra Pedra Sáncheze.

„Jeho bustu z jílu už máme připravenou od předchozích voleb. Schovali jsme si ji, protože jsme věděli, že se dříve či později bude hodit,“ uvedl Presa. V roce 2016 si muzeum připravilo i busty lídra strany Podemos Pabla Iglesiase a šéfa strany Ciudadanos Alberta Rivery, napsal deník ABC.

Rajoyova figurína byla podle deníku ABC také jednou z mála, která se upravovala podle novějšího vzhledu osobnosti. Ta první Rajoyova byla už z roku 2011 a v roce 2016 byla „aktualizována“. Už třikrát muzeum upravovalo figurínu španělské královny Letizie, která spolu s dalšími členy královské rodiny patří k nejfotografovanějším figurínám v muzeu.

Video  Letizia Španělská: Rozvedená královna s taxikářskou krví   - BPŽ/Karel Dlabač
Video se připravuje ...

y1xcvbnm ( 2. června 2018 17:26 )

foto 11 a úsměv té dámy je strašný

Zobrazit celou diskusi