Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Teror v Paříži: Vrah (†21) křičel Alláhu akbar. Babiš zmínil další boj

Autor: ČTK, kal, šim - 
13. května 2018
12:55

Útok muže s nožem na kolemjdoucí v centru Paříže si vyžádal jednoho mrtvého. Čtyři další osoby utrpěly zranění, policistům se pak podařilo útočníka bodajícího do lidí zastřelit. Motiv jeho činu je zatím nejasný. Případ si převzal protiteroristický útvar. K útoku se již přihlásil tzv. Islámský stát a útočníka označil za svého bojovníka. Policie už zná jeho identitu. Rodinám obětí na Twitteru kondoloval i český premiér Andrej Babiš (ANO), který apeloval také na pokračování boje s terorismem.

„Osoba napadla pět lidí v druhém pařížském obvodu. Policie okamžitě zasáhla,“ uvedl na tiskové konferenci zástupce policejní prefektury Pierre Gaudin. Zároveň potvrdil, že útočník je mrtvý. „Další osoba, vážně zraněná (útočníkem), svým zraněním podlehla,“ dodal Gaudin.

Obětí, která útok nepřežila, je 29letý muž. „Znovu bylo zasaženo mládí Francie,“ konstatoval Collomb. Stav dvou zraněných lidí je vážný, další dvě osoby byly zraněny lehce. Všichni čtyři zranění jsou ale mimo ohrožení života, sdělil Colomb, který nejvážněji zraněného ještě v noci navštívil.

V průběhu noci a rána úřady podle francouzských médií na základě otisků prstů identifikovaly útočníka. Jedná se údajně o Čečence, který se narodil v roce 1997 v Ruské federaci. Jeho rodiče již kontaktovala policie a nyní je vyslýchá.

Pokud jde o Čečencovu státní příslušnost, informace médií se rozcházejí. Stanice BFM TV o něm informovala jako o ruském občanovi, podle zdroje AP měl ale francouzské doklady. Vyloučeno proto není, že byl držitelem ruského i francouzského pasu.

Čečenci jako pachatelé teroristických útoků nejsou výjimeční. Příkladem jsou bratři Džochar a Tamerlan Carnajevové, kteří v roce 2013 podnikli bombový útok na maraton v Bostonu. Při explozích zahynuli tři lidé a dalších přes 260 bylo zraněno. Zatímco Tamerlan byl při následném policejním zátahu zabit, Džochara policie dopadla a v roce 2015 mu soud uložil trest smrti.

Video  Útočník v Paříži pobodal pět lidí, jednoho zabil a utíkal. Policisté ho zastřelili  - twitter
Video se připravuje ...

ISIS útočníka označil za svého bojovníka

Případ si během noci přezval protiteroristický útvar. Policisté muže, který nožem bodal kolemjdoucí, zastřelili. Prokurátor François Molins uvedl, že podle svědků útočník křičel Alláhu akbar (Bůh je veliký). Na základě metody útoku zahájil protiteroristický útvar vyšetřování pro podezření z vraždy a pokusu o vraždu s teroristickým motivem,“ sdělil Molins.

K útoku se prostřednictvím své propagandistické agentury Amak přihlásila teroristická organizace Islámský stát (ISIS). V prohlášení na internetu označila útočníka za jednoho ze svých „bojovníků“.

Podle Islámského státu útočník svým činem vyslyšel výzvy ISIS, aby přívrženci organizace napadali členy vojenské koalice vedené Spojenými státy, která bojuje proti extremistům v Iráku a Sýrii. Francouzská armáda je aktivním členem koalice od roku 2014, připomněla agentura AP. Agentura Amak ale neposkytla žádný důkaz pro své tvrzení ani nesdělila totožnost útočníka.

„Rád bych vyjádřil hlubokou soustrast rodinám obětí brutálního útoku v Paříži a zraněným popřál brzké uzdravení. Musíme vytrvale pokračovat v boji proti terorismu,“ uvedl na Twitteru český premiér Andrej Babiš (ANO). K Francii ho pojí vřelý vztah a obchodní vazby, na Azurovém pobřeží tu má michelinskou restauraci.

Útok v turistické části města

Útok se odehrál krátce před 21. hodinou českého času v druhém pařížském obvodu v blízkosti paláce Garnier, který je sídlem Pařížské národní opery. Jedná se o rušnou turistickou oblast s množstvím barů, restaurací a divadel, která bývá v sobotu večer pravidelně zaplněna davy lidí.

„Útok v Paříži: Klaním se před chladnou hlavou a schopností policejních sil, které zneškodnily útočníka, (rychle) reagovat,“ uvedl na Twitteru ministr vnitra Gérard Collomb a dodal: „Mé první myšlenky směřují k obětem tohoto hnusného činu.“ O motivu útočníka ministr nic nenapsal.

Francouzský prezident Emmanuel Macron v reakci zdůraznil, že Francie neustoupí „nepřátelům svobody“. Ve svém vyjádření na Twitteru rovněž pochválil policisty, kteří zneškodnili útočníka. „Francie znovu platí krví, ale neustoupí ani o píď nepřátelům svobody,“ podotkl Macron.

Policisté se údajně nejprve pokusili útočníka zneškodnit elektrickým paralyzérem, a když se jim to nepodařilo, zahájili na něj palbu. Kromě prezidenta Macrona jejich rychlý zákrok ocenil i premiér Édouard Philippe a ministr vnitra Collomb.

Francie se v posledních letech potýká s teroristickými útoky islámských radikálů, kteří už v minulosti využili jako zbraně i nožů, například v Marseille v říjnu 2017. Naposledy na konci března útočil islamista na jihozápadě Francie. Při atentátu, který byl prvním od zrušení výjimečného stavu v loňském roce, zahynuli čtyři lidé. Zatím nejhorší teroristický útok posledních let si v roce 2015 vyžádal v Paříži 130 obětí. Celkem od počátku roku 2015 zahynulo při teroristických útocích ve Francii podle AFP 254 lidí.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

pekaaaros ( 13. května 2018 10:51 )

a jistě ho měli v hledáčku tajné služby a určitě se o něj už dříve zajímala policie, jen ho pak musela pustit, protože měli jen 99 % důkazů. Chyběl poslední dílek, a proto pome demokratické zákony, musíme ho pustit, i když je každýmu jasný, že to udělal.

iFender ( 13. května 2018 10:50 )

Kazdy obycejny sedlak vedel co to vse prinese.Kriminalitu,strach,napor na statni kasu,nenavist vuci nam nevericim o zidech ani memluvim,rasismus naruby a klady zadne.Male procento treba v Nemecku pracuje jinak se nechaji zivit a to vse je jim malo. Misto vdeku to vse zdemoluji,plivou na statni symboly,cestuji s falesnymi pasy a nejsou za to trestani.Zkus si nekdo zfalsovat cestovni doklady tak te okamzite zatknou a poneses si nasledky.Hodnoceni je takove : Nedovolme jim ,aby se zde zabydleli,prinese nam to zkazu.To vsak jejich imamove vedi a zenou je smer Evropa.

pekaaaros ( 13. května 2018 10:34 )

Co s tým budeme robit... co s tým budeme robit....

sores ( 13. května 2018 10:28 )

Jen ať čmoudi dají zabrat frantíkům i anglánům, vítali tu verbeš vraždící a dávají jim vysoké podpory bez práce. mají jich tam jako krys tak teď ať si s nimi poradí!Černá Lejla z Prahy ex manželka hudebníka bude už mít s turkem další čmoudi celkem 4.Černé rodí jak potkani,fuj.

arne100 ( 13. května 2018 10:21 )

Dobře jim tak co si zvolili to mají Frantíci byly a budou neustále zbabělci.Ty klidně zaprodají i své obyvatelé hlavně když Macronovi něco ztoho kápne.Já je nelituji.

Zobrazit celou diskusi