Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Drsný 1. máj v Paříži, zatčeny byly stovky lidí. Macron: Je to svátek práce, ne vandalů

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
2. května 2018
10:37

Násilné střety mezi policií a skupinkami zahalených výtržníků doprovodily prvomájové oslavy v Paříži. Policie zadržela přes 200 lidí, ještě ve středu ráno jich zůstávalo ve vazbě 109. Protesty vyvolala hlavně reforma zákoníku práce, kterou spustila vláda prezidenta Emmanuela Macrona. Podle agentury AFP se průvody desítek tisíc lidí konaly v řadě dalších velkých francouzských měst.

V hlavním městě se podle úřadů průvodu svolaného odbory zúčastnilo 20 000 lidí. Připojilo se k němu dalších 14.500 lidí, včetně 1200 zahalených příslušníků radikálního hnutí Blacks blocks. Podle odborového svazu CGT se pařížské akce zúčastnilo 55 000 lidí a ve Francii celkem 210 000 lidí. Ministerstvo vnitra odhaduje počet účastníků průvodů v celé zemi na 143 500.

Výtržnosti v Paříži

V Paříži se odehrály incidenty, při nichž výtržníci plenili restaurace, rozbíjeli výlohy a házeli zápalné lahve. Útočníci přepadli také autosalón, zdemolovali autobusovou zastávku, podpálili stavební bagr, stejně jako jedno auto a motorku. Proti výtržníkům zasáhly pořádkové síly slzným plynem a vodními děly.

Aktivisté Blacks blocks skandovali hesla jako „Každý nenávidí policii“ a „Paříži, vstávej, povstaň“. Policie zadržela přes 200 členů skupiny. Během výtržností byli zraněni 4 lidé, z toho jeden policista, uvedl šéf pařížské policie Michel Delpuech.

Vláda protesty odsoudila

Ministr vnitra Gérard Collomb násilné protesty odsoudil a prohlásil, že udělá všechno pro to, aby viníci byli potrestáni. Mluvčí vlády Benjamin Griveaux kritizoval demonstranty za zahalování tváří. „Když máte čestné úmysly, není třeba se maskovat ani na demonstraci. Ti, co měli zahalenou tvář, jsou jasnými nepřáteli demokracie,“ řekl Griveaux.

Nenásilné průvody vykazovaly známky protivládních protestních demonstrací. Jejich účastníci kritizovali ztráty sociálních jistot za nové vlády prezidenta Macrona. V jihofrancouzském Marseille demonstranti rozvinuli transparent s nápisem: „Proti Macronovi a jeho světu“.

Sám Macron, který je na návštěvě Austrálie, násilnosti v metropoli odsoudil. „První máj je dnem pracujících, nikoli dnem vandalů,“ řekl podle serveru europe1.fr šéf Elysejského paláce na tiskové konferenci v Sydney.

pekaaaros ( 2. května 2018 11:28 )

njn. Macron to je co do politicko-sociologické filozofie takovej francouzskej Mirek Kalousek. Já si teda přeju, aby Macron ta svá "opatření" ještě nějakej ten pátek prosazoval. Ono neuškodí, když ve Francouzech bude narůstat vztek vůči téhle jeho politice. Ať se to v nich pořádně uvaří a pak ať to v nich bouchne! Nic nebývá radikálnější, než francouzský revoluce.

Zobrazit celou diskusi