Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vytočený Francouz odešel z jednání EU. Tlumočilo se jen do angličtiny

Autor: ČTK, nkov - 
26. dubna 2018
18:30

Francouzský velvyslanec při EU ve středu rozhořčeně opustil jednání zástupců členských zemí na protest proti tomu, že tlumočení mělo být k dispozici jen v angličtině. S odvoláním na několik účastníků schůzky to napsal server Politico. Agentura Reuters velvyslancův postup interpretuje jako další ukázku toho, jak se Paříž pokouší omezit dominanci angličtiny v pobrexitovém Bruselu.

Velvyslanec Philippe Léglise-Costa podle zdrojů serveru Politico odmítl podepsat souhlas s tím, že jednacím jazykem bude pro větší efektivnost jen angličtina. EU při jednáních diplomatů na vysoké úrovni obvykle poskytuje tlumočení v několika oficiálních jazycích Unie.

Léglise-Costa podle serveru Politico hlasitě hájil „mnohojazyčnost a frankofonii“, a atmosféra tak byla poněkud napjatá. Sám diplomat podle Politico nechtěl záležitost komentovat.

V EU je 24 úředních jazyků, patří mezi ně i čeština. Unijní instituce pak mezi sebou komunikují ve třech pracovních jazycích – angličtině, němčině a francouzštině. V Evropské unii podle jejích oficiálních stránek pracuje na trvalý úvazek asi 4300 překladatelů a na 800 tlumočníků.

Video  Europoslanec Jiří Payne: Unie skončí do 10 let, alternativu máme.  - Blesk Zprávy / Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

marais ( 27. dubna 2018 09:27 )

Je směšné, že v Eu se mluví anglicky, když Anglie z EU odchází. Eu by to měla změnit...na ido či esperanto.

Zobrazit celou diskusi