Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Kritizoval Rusko, pak vypadl z okna. Podivnou smrt novináře řeší policie

Ruský novinář Maxim Borodin (†32).
Ruský novinář Maxim Borodin (†32).  (Autor: reprofoto/twitter)
Autor: Darina Jíchová - 
16. dubna 2018
14:30

Ruský investigativní novinář Maxim Borodin (†32) píšící pro deník Novyj Deň podlehl zraněním, která utržil poté, co ve čtvrtek 12. dubna v Jekatěrinburgu vypadl z okna svého bytu v 5. patře. Borodin byl po pádu okamžitě převezen do nemocnice, nicméně už nenabyl vědomí. Jeho smrt se vyšetřuje jako sebevražda, jeho kolegové o tom ale pochybují, píše server Lenta.ru.

Mluvčí policie Sverdlovské oblasti uvedl, že je „velmi nepravděpodobné, že Borodin zemřel cizím zaviněním“. Dodal, že byt novináře byl zamčený zevnitř a nic nenasvědčovalo násilnému vniknutí. Uvnitř našli klíče, uvedl však, že neobjevili žádný dopis na rozloučenou.

Podle jeho přátel je sebevražda nepravděpodobná

Šefredaktorka deníku Polina Rumjancevová řekla, že si je naprosto jistá, že Borodin sebevraždu nespáchal, se stejným tvrzením vystoupili i další jeho kolegové. Novinářův přítel Vjačeslav Baškov sdělil tisku, že ho Borodin kontaktoval ve středu brzo ráno a napsal mu, že jeho byt je obklíčen „bezpečnostními službami“. Viděl prý ozbrojené muže v černých maskách.

Podle Baškova byl Borodin vyděšený, ne však hysterický nebo opilý. Novinář si prý myslel, že jeho byt přišli prohledat a že muži před jeho bytem a budovou, kde žil, čekají na soudní příkaz k prohlídce. Následně prý Baškova požádal, aby mu našel právníka. Muži spolu pak znovu mluvili zhruba za hodinu. „Řekl mi, že se mýlil a že bezpečnostní složky v okolí jen prováděly cvičení,“ dodal Baškov.

„Pak už jsem mu nevolal, ale čekal jsem, že mi aspoň napíše na facebooku. Nic nepřišlo, pak jsem si v pátek v tisku přečetl, že ho našli pod jeho balkonem a že je v nemocnici,“ popsal Baškov.

Borodin se ve svých pracích zabýval především korupcí a kriminálními případy. Ve svých posledních článcích se věnoval smrti více než dvou set ruských žoldáků v Sýrii. Identifikoval dokonce několik vojáků z uralského města Asbest, kteří v Sýrii zemřeli.

Mrtví kritici Putinova režimu

Borodin není jediným novinářem, který kritizoval Rusko a následně byl nalezen mrtvý. V roce 2016 zemřel běloruský reportér Pavel Šeremet, jenž se otevřeně stavěl proti ruské anexi Krymu. V červenci toho roku ho zabila bomba nastražená v autě jeho kolegyně. Měsíc po něm byl nalezen kremelský kritik Alexandr Ščetinin s prostřelenou hlavou, stejně jako u Borodina i jeho případ byl řešen jako sebevražda.

salto ( 17. dubna 2018 09:02 )

A teď jim hrozí doživotí

Zobrazit celou diskusi