Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Skupina Boko Haram za pět let unesla více než 1000 dívek, spočítala OSN

Autor: Darina Jíchová - 
13. dubna 2018
16:42

Podle oficiální zprávy OSN za posledních 5 let unesla islamistická teroristická organizace Boko Haram více než 1000 nigerijských dívek. Prohlášení bylo vydáno u příležitosti čtyřletého výročí únosu v Chiboku, kdy džihádisté z Boho Haram zajali 276 školaček, informoval deník The Telegraph.

„Tyto opakované útoky na děti ve školách jsou nepřijatelné,“ uvedl Mohamed Malick Fall, který v Nigérii reprezentuje UNICEF. Připomněl, že Boko Haram se na severu země snaží vytvořit enklávu Islámského státu a že si útoky už vyžádaly více než 20 tisíc obětí. Z tamní oblasti kvůli nim odešlo kolem 2 milionů Nigerijců.

Bojovníci Boko Haram často unášejí ženy a dívky, které pak musí sloužit jako sexuální otrokyně nebo sebevražedné atentátnice. Bojovníci Boko Haram často unášejí ženy a dívky, které pak musí sloužit jako sexuální otrokyně nebo sebevražedné atentátnice. | ČTK

Název extremistické skupiny Boko Haram lze volně přeložit jako „západní vzdělání je hřích“, proto své akce většinou zaměřují na školy. Od roku 2009 v Nigérii zničili 1400 škol a zabili téměř 2300 učitelů. V roce 2015 zahájil prezident Muhammadu Buhari boj proti teroristům a podařilo se mu získat zpět část zabraného území. Nicméně Boko Haram dál pokračuje ve svých útocích.

V únoru celou zemí otřáslo, když islamisté vpadli do severovýchodního města Dapchi a unesli přes 100 školaček. Reakce úřadů byla totožná jako v roce 2014 při zajetí dívek v Chiboku. Veškerá prohlášení byla zmatená a plná rozporů, nebyl ani jasný počet zmizelých dívek. Nakonec se však podařilo vyjednat propuštění školaček.

I v roce 2014 nigerijská vláda 103 zajatým dívkám zajistila svobodu, 57 školaček teroristům uteklo krátce po útoku na Chibok, z unesených 276 se jich domů vrátilo jen 160, více než 100 z nich se stále pohřešuje. Vůdce teroristů Abubakar Shekau vzkázal úřadům a rodinám, že zbylé dívky konvertovaly k islámu a provdaly se za muslimy. OSN a nigerijská vláda se domnívají, že je Shekau používá jako sebevražedné bombové atentátnice.

Za poslední rok džihádisté situovali své útoky především do města Maiduguri a jeho okolí. Útočili na civilisty, zabíjeli vojáky a unášeli vládní zaměstnance. Prezident Buhari uvolnil 20 miliard korun na boj s terorismem. Buhariho kritici uznávají, že jeho vláda sice dokázala vyjednat návrat unesených dívek, nicméně zaplatila za to obrovskou částku a byla nucena propustit na svobodu mnoho vysoce postavených džihádistů. Jeho taktiku označili za neproduktivní.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi