Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

„Migrace je rzí, která rozežírá národ,“ lanařil Orbán voliče. Vyhraje nedělní volby?

Video se připravuje ...
Autor: ČTK, nkov - 
8. dubna 2018
19:21

V Maďarsku v 19:00 SELČ oficiálně skončily dnešní parlamentní volby, ve kterých se nynější konzervativní premiér Viktor Orbán ucházel o třetí mandát v řadě a o udržení ústavní většiny. Hlasování se podle průběžných informací centrální volební komise vyznačovalo vysokou účastí, což podle analytiků nemusí být pro Orbána výhodné. Volební komise předpokládá, že začne zveřejňovat průběžné výsledky okolo 21:30 SELČ. Podle médií se předběžné výsledky očekávají po 23:00 SELČ.

Volební místnosti byly v neděli otevřené od 06:00 SELČ a uzavřely se v 19:00 SELČ. Lidé, kteří ale v době uzavření místností ještě stáli ve frontě, mohou svůj hlas odevzdat. Půl hodiny před uzavřením volebních místností činila účast přes 68 procent. Volební účast v předchozích parlamentních volbách byla 61,2 procenta; dnes byla tato hodnota překonána ještě před 17:00 SELČ.. Zájem o hlasování ukazuje, že opozici se podařilo zmobilizovat Maďary nespokojené s nynější vládou.

Komentátoři volební účast považují za důležitý ukazatel před zveřejněním výsledků. Pokud by totiž k urnám přišlo přes 70 procent voličů, mohla by Orbánova strana Fidesz přijít v parlamentu nejen o ústavní dvoutřetinovou, ale i o prostou většinu. V takovém případě by musel Fidesz najít koaličního partnera, aby mohl nadále vládnout.

Šéf parlamentní frakce Fideszu Gergely Gulyás vysokou účast označil za známku pevnosti maďarské demokracie. „Maďarská demokracie je silná,“ řekl Gulyás. Dodal, že je možné, že účast nakonec bude rekordní v postkomunistické historii země.

Budoucnost země

Podle stávajícího premiéra Viktora Orbána jde ve volbách o budoucnost země. Poté, co ve škole nedaleko svého domova v Budapešti tento odpůrce migrace odevzdal hlas, slíbil, že bude bojovat za svou zemi, napsala agentura Reuters.

Za favorita s náskokem až třiceti procentních bodů považují předvolební průzkumy Orbánův Fidesz, ten si podle všeho připíše třetí vítězství v parlamentních volbách v řadě. „Poté, co dalo jasně najevo, že je proti migraci Bavorsko, Itálie, Česko a Rakousko, je nyní řada na Maďarsku,“ řekl Orbán portálu Origo v dnes zveřejněném rozhovoru.

V předvolební kampani se stavěl do role zachránce maďarské křesťanské kultury před muslimskou migrací do Evropy. Podle svých kritiků tak v Maďarsku rozdmýchává xenofobii.

Orbán novinářům u volební místnosti řekl, že hlasoval pro svůj Fidesz, protože to je „jediná bezpečná volba“, a že během dne hodlá mobilizovat voliče.

Průzkumy: Fidesz podporuje téměř polovina voličů

Orbán po výhrách v letech 2010 a 2014 využil převahy Fideszu k tomu, aby ovládl soudnictví, média a do klíčových pozic ve státní správě i byznysu dosadil sobě loajální lidi. Kvůli narušování zásad demokracie ho kritizují nejen jeho odpůrci na domácí scéně, ale i Evropská unie a další mezinárodní organizace.

Podle průzkumu agentury Závecz zveřejněného v pátek Fidesz podporovalo 46 procent rozhodnutých voličů, druhý se umístil krajně pravicový Jobbik s 19 procenty a socialisté byli třetí se 14 procenty.

Lídři vedoucích stran (zleva): Ferenc Gyurcsany (Demokratická koalice), Bernadett Szel (LMP), Gergely Karacsony (Socialistická strana), favoritem voleb je současný premiér Viktor Orbán (Fidesz). Lídři vedoucích stran (zleva): Ferenc Gyurcsany (Demokratická koalice), Bernadett Szel (LMP), Gergely Karacsony (Socialistická strana), favoritem voleb je současný premiér Viktor Orbán (Fidesz). | blesk

Nicméně předvolební sondáže se mohou ukázat jak nepříliš vypovídající, protože třetina voličů byla nerozhodnutá a mnoho dalších lidí své skutečné preference tají.

Opozici naopak živí naděje, že ji podpoří voliči, které Orbán unavil svými neustálými výpady proti domnělým nepřátelům maďarského národa i tím, že údajně toleruje rozbujelou korupci ve svém okolí.

Orbán se naopak snažil voliče nalákat na vlasteneckou notu a často využíval uprchlické téma. „Jděte a řekněte všem, že migrace je rzí, která pomalu ale jistě rozežírá náš národ,“ vyzval například v pátek své příznivce na shromáždění ve městě Székesfehérvár.

Antonin Blaha ( 8. dubna 2018 21:38 )

 Historie se zacina opakovat hrdy Madarsky narod je hrazi proti Osmanske a jine Alahovske verbezi.Buh jim pomahej!🤐👍👍

salto ( 8. dubna 2018 16:09 )

Nesouhlasím s Orbánem. Migrace není rzí, která rozežírá národ. Migrace je rakovina, která zahubí celou Evropu.

montevideo ( 8. dubna 2018 10:48 )

Takového premiéra bych si přála.

pinkfloyd23455 ( 8. dubna 2018 10:45 )

neskutečně pravdivy nazor!!!!!

CAVESMAN ( 8. dubna 2018 10:36 )

Jediný Orbán je pan EVROPAN dĚKUJI za něj

Zobrazit celou diskusi