Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Teror ve Francii: Žoldáka ISIS zastřelili. Předtím zabil tři lidi

Autor: ČTK, lm, Darina Jíchová - 
23. března 2018
14:50

Policisté zabili útočníka, který na jihu Francie nejspíš zabil tři lidi, držel rukojmí v supermarketu a hlásil se k radikální organizaci Islámský stát. Uvedla to televize BFM TV a agentura AFP. Podle zdroje agentury Reuters byli při policejním zátahu zraněni dva příslušníci bezpečnostních složek. „Muž, který vzal rukojmí, je mrtvý,“ řekl Reuters zdroj blízký vyšetřování. Na sociální síti twitter to už potvrdil také francouzský ministr vnitra Gérard Collomb.

  • Útok se odehrál v supermarketu Super U ve francouzském městě Trèbes nedaleko Carcassonne.
  • Ozbrojenec se přihlásil k ISIS, na místě jsou kromě útočníka tři mrtví a dva zranění.
  • V momentě zátahu už byl podle médií v supermarketu s útočníkem jen jeden policista.
  • Muž žádal propuštění Salaha Abdeslama, jediného přeživšího podezřelého z atentátů v Paříži v listopadu 2015 se 130 oběťmi.

 

Teror na jihu Francie
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
Datum:
18:25
23. 3. 2018

Jako islamistický terorismus označil prezident Macron útok na jihu Francie. Doplnil, že 16 lidí bylo zraněno, přičemž dvě osoby jsou ve vážném stavu. "Náš stát se stal terčem islamistického teroristického útoku (...) Vyzývám naše francouzské spoluobčany, aby si i nadále uvědomovali hrozbu terorismu, ale aby měli také na paměti sílu a odolnost, kterou náš národ prokázal pokaždé, když na něj zaútočili," dodal Macron.

Děkujeme Vám za pozornsot u našeho online přenosu, další dění ve Francii již budeme sledovat v rámci běžného zpravodajství na Blesk.cz.

16:55
23. 3. 2018

"Francii znovu zasáhl zbabělý a krvavý čin. Vyjadřujeme pohnutí a plnou podporu francouzskému lidu," prohlásil šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker na tiskové konferenci v Bruselu. "Boj proti terorismu je obtížný a dlouhý boj. Povedeme ho a společně v něm zvítězíme," dodal.

16:20
23. 3. 2018

Ve francouzských médiích se dříve objevila informace, že útočník se k IS hlásí, vyšetřovatelé toto napojení zatím nepotvrdili a francouzský ministr vnitra Gérard Collomb uvedl, že střelec jednal sám. Podle starosty Trèbes křičel "Alláhu akbar" (bůh je veliký), když zadržel rukojmí v místním supermarketu.

16:06
23. 3. 2018

Teroristická síť Islámský stát se prohlášením na internetu přihlásila k útoku na jihu Francie. Své tvrzení nijak nedoložila, napsala agentura Reuters.

15:51
23. 3. 2018
!

Policejní prefektura oficiálně odvolala stav ohrožení, děti ze škol v Carcassonne a v Trèbes se mohou vrátit domů, znovu otevřeny byly i některé cesty, okolí kolem supermarketu zůstává uzavřené.

15:36
23. 3. 2018

Ministr vnitra Collomb rovněž vyzvedl „akt hrdinství“ zraněného policisty, který se nabídl, že se vymění za rukojmí. „Chtěl vyzvednout jeho hrdinské chování, i přes své vlastní vážné zranění zachránil všechny ostatní,“ dodal ministr vnitra. Útočník Redouane Lakdim byl podle něj radikalizovaný drobný kriminálník a drogový dealer.

Policie zasahovala také v jihofrancouzském Carcassonne.
15:32
23. 3. 2018
!

„Útočník jednal sám, šlo o šestadvacetiletého Redouana Lakdima, muže marockého původu z Carcassonne. Úřadům byl střelec z jihu Francie znám kvůli drobným zločinům, nebyl však považován za nebezpečného islamistu,“ uvedl o pachateli ministr vnitra Collomb.

15:22
23. 3. 2018
!

Útok teroristy na jihu Francie si vyžádal 3 oběti a několik zraněných. Muž v Carcassonne ukradl auto, řidiče zastřelil a spolujezdce zranil. Ukradeným vozem dojel do nedalekého města Trèbes, vniknul do supermarketu, kde začal střílet. Zabil další osobu a několik lidí zranil, skupinku osob následně držel jako rukojmí. Zasahující policista se za zajaté vyměnil a zajistil jim svobodu. Jeden z postřelených nakonec v nemocnici zemřel. Terorista má tak na svědomí tři životy, policii se ho nakonec podařilo zneškodnit.

15:15
23. 3. 2018

„Vláda i policie zůstávají plně mobilizované. Hrozba teroristických útoků je ve Francii vysoká,“ řekl Macron.

Francouzský prezident Emmanuel Macron.
15:04
23. 3. 2018

K situaci ve městě Trèbes se vyjádřil také prezident Emmanuel Macron, který je v Bruselu na summitu Evropské unie. Na začátku tiskové konference s Angelou Merkelou odsoudil teroristický útok a vyjádřil soustrast všem, kteří při útoku přišli o své bližní.

Macron na summitu EU v Bruselu
15:01
23. 3. 2018
!

Zneškodnění útočníka potvrdil ministr vnitra Collomb.

14:49
23. 3. 2018
!

Francouzská média hlásí, že útočník z jihofrancouzského supermarketu byl zneškodněn. Policii se ho podařilo zastřelit. Na místě je údajně také matka a sestra střelce.

14:37
23. 3. 2018
!

Nová informace mluví o 3 mrtvých, jeden z postřelených podlehl svému zranění. Na místo dorazil ministr vnitra Collomb.

14:32
23. 3. 2018

Na parkovišti před supermarketem se podle AFP našlo auto, z kterého se střílelo na četníky z CRS v Carcassonne. Do města se podle tisku vydal také protiteroristický prokurátor François Molins.

Policejní zátaras na silnici vedoucí k Trèbes, kde ozbrojenec hlásící se k ISIS zajal rukojmí v supermarketu.
14:26
23. 3. 2018

Český ministr vnitra Lubomír Metnar odsoudil teroristické útoky na jihu Francie. Novinářům ale řekl, že bezpečnostní stupeň ohrožení terorismem se zvyšovat nebude.

"Dovolte mi, abych jednoznačně odsoudil útoky, ke kterým došlo ve Francii. Chci vyjádřit plnou podporu francouzské straně, aby se toto co nejdříve vyšetřilo a pozůstalým rodinám obětí chci vyjádřit hlubokou a upřímnou soustrast. Jsou to neakceptovatelné a bezprecedentní útoky, které poškozují nejen Evropskou unii, ale celý bezpečnostní systém," řekl Metnar.

Lubomír Metnar
14:22
23. 3. 2018

K situaci se vyjádřilo už několik svědků. „Slyšel jsem výstřely, ale nic jsem neviděl, snažil jsem se dostat do bezpečí.“ Člen ochranky supermarketu, který si nepřál být jmenován, sdělil tisku: „Většině zaměstnanců a zákazníků se podařilo utéct.“

Policejní zátaras na silnici vedoucí k Trèbes, kde ozbrojenec hlásící se k ISIS zajal rukojmí v supermarketu.
14:18
23. 3. 2018

Policie a starosta města Trèbes vyzvali žáky a studenty základních, středních i vysokých škol, aby do odvolání neopouštěli budovy. Policisté rovněž požádali rodiče, aby se ke školám nesjížděli. 

14:04
23. 3. 2018
!

Ministerstvo vnitra potvrdilo dvě oběti a tři zraněné. Bilance je zatím dočasná, jeden ze zraněných byl v kritickém stavu a o jeho život bojují lékaři.

Na místo teroristického útoku přijely desítky policistů i hasičů.
13:51
23. 3. 2018
!

Útočník požaduje propustit islamistu Salaha Abdeslama, jediného přeživšího podezřelého z atentátů v Paříži.

Salah Abdeslam
13:46
23. 3. 2018
!

Oběťmi útoku jsou podle všeho zaměstnanec obchodu – řezník – a jeden ze zákazníků.

Policisté v Trébes, kde ozbrojenec hlásící se k ISIS zajal rukojmí v supermarketu. Policisté v Trébes, kde ozbrojenec hlásící se k ISIS zajal rukojmí v supermarketu.
13:45
23. 3. 2018

Podle listu Daily Mail je pachatel stoupenec radikálního islámu marockého původu a policie o jeho přítomnosti v regionu věděla.

13:38
23. 3. 2018
!

Starosta města Trèbes Ménassi uvedl, že jde o jednoho útočníka ve věku zhruba 30 let. Potvrdil také, že všichni rukojmí byli propuštěni a pachatel je v supermarketu pouze s jedním strážníkem.

Ozbojenec zajal rukojmí v supermarketu v Trèbes.
13:21
23. 3. 2018

Starosta Ménassi uvedl, že „pachatel vběhl do supermarketu s výkřikem Alláhu akbar (Bůh je veliký)“. Křičel také, že všechny zabije a že je to pomsta za Sýrii. Zatím není jasné, kolik lidí zůstává s útočníkem v obchodě. Některé zdroje mluví o 7 lidech, jiné uvedly, že terorista rukojmí propustil a je v supermarketu sám jen s jedním policistou, informace ale není potvrzená. 

13:33
23. 3. 2018
!

Policie potvrdila spojitost mezi ranní střelbou v Carcassonne a útokem na supermarket v Trèbes. Pachatel je podle ní také pouze jeden. Na místě jsou stovky policistů, 80 hasičů a několik lékařských týmů. Dosavadní zprávy mluví o dvou mrtvých a 12 zraněných, k počtu obětem se ale policejní prefektura nevyjádřila.

Ozbojenec nejdříve zaútočil na policisty v Carcassonne. Jednoho postřelil do ramene. Ozbojenec nejdříve zaútočil na policisty v Carcassonne. Jednoho postřelil do ramene. Ozbojenec nejdříve zaútočil na policisty v Carcassonne. Jednoho postřelil do ramene. Ozbojenec nejdříve zaútočil na policisty v Carcassonne. Jednoho postřelil do ramene.
13:11
23. 3. 2018
!

Pohotovost má i londýnská policie, u nákupního střediska vyšetřuje podezřelé zaparkované vozidlo. Oblast je uzavřená, na místě jsou specialisté.

13:08
23. 3. 2018

Některé zdroje uvádí, že pachatelé byli dva. Svůj útok podle všeho začali ve městě Carcassonne, kde vystřelili na policisty mimo službu z jednotky CRS. Jeden z policistů byl zasažen do ramena a převezen do nemocnice. Útočníci pak uprchli do nedalekého Trèbes. Policie zatím ale stále mluví o jednom pachateli.  „Za útokem s největší pravděpodobností stojí teroristé,“ uvedl premiér Philippe.

Policisté na místě činu v Trèbes
13:04
23. 3. 2018
!

„Situace není stabilizovaná,“ uvedl policejní generál Lettermann. Obávají se, že bude více obětí. „Je to drama,“ dodal starosta města Trèbes Menassi.

12:59
23. 3. 2018
!

Francouzská média s odvoláním na své zdroje hlásí, že útok má už dvě oběti. Policie jejich zprávu ale zatím nepotvrdila. Na místo míří také ministr vnitra Gérard Collomb.

Francouzský ministr vnitra Gérard Collomb
12:51
23. 3. 2018

„Vytáhl zbraň, pětkrát vystřelil a zranil jednoho policistu,“ řekl jeden ze svědků. Starosta města Eric Menassi uvedl, že muž má 7 rukojmích. 

Záběry z místa útoku.

12:41
23. 3. 2018
!

Jeden člověk byl dle médií zabit a dva byli zraněni. Obětí je podle všeho řezník ze supermarketu. Terorista má kromě střelné zbraně i granáty.

Policisté na místě útoku.
12:34
23. 3. 2018

„Bohužel máme zprávy o tom, že na místě jsou mrtví a zranění. Kvůli nebezpečné situaci ale nemůžeme přivézt lékaře," uvedl generál Jean-Valéry Letterman. Informace o počtu mrtvých či zraněných nejsou oficiálně potvrzené.

12:29
23. 3. 2018

„Osamělý a ozbrojený muž vstoupil krátce před jedenáctou hodinou do supermarketu v obci Trèbes v departementu Aude a zajal několik klientů obchodu řetězce Super U,“ uvedla rozhlasová stanice Europe 1. Na místě jsou stovky policistů a nad supermarketem krouží 3 vrtulníky.

12:27
23. 3. 2018
!

Policie okolí místa útoku obklíčila. Ministerstvo vnitra oznámilo, že provádí operaci v Trèbes, ale neuvedlo žádné podrobnosti. Podle AFP byl v nedalekém městě Carcassonne postřelen policista, podrobnosti ale nejsou známy. „Situace je vážná,“ uvedl premiér Édouard Philippe. Podle místních médií je na místě jeden mrtvý.

Francouzský premiér Édouard Philippe
12:23
23. 3. 2018

Kolem 11. hodiny místního času vtrhl muž do supermarketu řetězce Super U v jihofrancouzském městě Trèbes. Střílel a vykřikoval, že patří k Islámskému státu.

12:22
23. 3. 2018
!

Neznámý ozbrojenec zajal dnes před polednem několik rukojmích v supermarketu na jihu Francie. Jak uvedla agentura AFP s odvoláním na prokuraturu, ozbrojený muž se hlásí k teroristické organizaci Islámský stát (IS). Francie v posledních letech zažila několik krvavých atentátů, podniknutých radikálními islamisty.

Terorista drží rukojmí v supermarketu na jihu Francie (23. 3. 2018)

diskutujici ( 24. března 2018 07:50 )

Ja myslim toho, co prezil po te strilacce v Parizi a ted je v base. Ne tady toho, ten uz je nastesti na prkne.

montevideo ( 23. března 2018 17:05 )

Šílený Franta z Vatikánu bude zase čmoudům mýt nohy .

al.bunda ( 23. března 2018 16:56 )

Jeden ze života v merklově: - uřezal mu hlavu ale u soudu řekl že ho chtěl jenom oholit tak se mu soudkyně omluvila a propustila ho

al.bunda ( 23. března 2018 16:52 )

Mě fakt děsně prudí že to nemáme u nás,jak si idio.tš.t.í sluníčkáři přejí,fakt nevíme o co všechno přicházíme Naštěstí,zatím.

montevideo ( 23. března 2018 16:34 )

A pak se chytnou evropští potentáti za ručičky a budou pochodovat. Za zachování jejich multikulti společnosti

Zobrazit celou diskusi