Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

„Ficova vláda skončí,“ píší Slováci. Poslanci budou jednat o sesazení Fica

Autor: ČTK, Mii - 
13. března 2018
09:57

Ficova vláda skončí. Takový význam má podle slovenských médií požadavek nejmenší slovenské vládní strany Most-Híd, která podmínila své setrvání v koalici premiéra Roberta Fica vypsáním předčasných voleb. Současnou situaci vyvolala vražda novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky. Zahraniční média se v úterý věnují tomu, jaký význam má ohlášená rezignace ministra vnitra Roberta Kaliňáka.

Pondělní rozhodnutí širšího vedení Mostu-Híd přijala pozitivně opozice, která o nových volbách jako o řešení politické krize mluvila již minulý týden. „Po rozhodnutí Mostu-Híd je zřejmé, že Fico skončil. Otázkou je už jen to, zda přijme realitu důstojně a přistoupí na dohody, nebo zda bude zoufale protahovat čas. A stupňovat hněv ulice,“ napsal portál Aktuality.sk.

Předčasné volby na obzoru?

Předseda vlády a nejsilnější koaliční strany Směr-sociální demokracie Fico při jednáních podle předsedy Mostu-Híd Bély Bugára předčasné volby odmítl. Směr-SD ale sám nedokáže zablokovat ve sněmovně případný návrh na zkrácení volebního období současné vlády.

Schůze slovenské sněmovny o návrhu opozice odvolat premiéra Fica, tedy i celou vládu, bude v pondělí. Opozice nemá dostatek hlasů, aby ho prosadila, na pomoc však mohou přijít koaliční partneři Fica.

Fatálně se přepočítal, píší o Ficovi

Podle listu Denník N se Ficův politický pád zapíše do dějin jako historické vítězství občanů nad zkorumpovanou politikou. „Fica porazila ta část Slovenska, kterou urážlivě nazýval bratislavskou kavárnou, protože měl pocit, že i zbytek země nenávidí hlavní město jako on. Fatálně se ovšem přepočítal,“ uvedl list k pátečním protivládním demonstracím, které se konaly ve slovenské metropoli a v desítkách dalších měst a které byly největší od takzvané sametové revoluce v roce 1989.

Video  Několik stovek lidí demonstrovalo proti slovenské vládě. Slováci mají strach o své životy.  - Eva Fornálová
Video se připravuje ...

Předčasné volby očekává také list Pravda. „Neznámou dnes je, co udělá takový vývoj s voliči Směru. Strana, která již má své největší volební úspěchy evidentně za sebou, může jít po posledních událostech do kolen, nastat ovšem může i přesný opak. Právě proto hraje každý svou hru,“ napsal deník.

Opozice: Ficova vláda se de facto rozpadla

Již dříve se pro nové volby vyslovily všechny opoziční strany i část nezařazených poslanců. Pro případ, že koalice přijde o většinu ve sněmovně, předčasné volby připustila také Slovenská národní strana, která je třetím členem současné vládní koalice.

„Rozhodnutím strany Most-Híd jít do předčasných voleb se vláda Roberta Fica de facto rozpadla,“ uvedla nejsilnější opoziční strana Svoboda a solidarita, která spolu s dalšími opozičními subjekty ještě před rozhodnutím Mostu-Híd požádala o svolání mimořádné schůze sněmovny s cílem vyslovit nedůvěru vládě.

Bugárově straně již nestačilo odstoupení ministra vnitra za Směr-SD Roberta Kaliňáka, který svou rezignaci ohlásil v pondělí po zhruba deseti dnech od výzvy Mostu-Híd, aby podal demisi. Mezitím někteří představitelé Mostu-Híd kritizovali Fica za jeho výroky, kterými obvinil prezidenta Andreje Kisku ze snahy o mocenské hry a z destabilizace země kvůli jeho návrhům na zásadní rekonstrukci vlády nebo vypsání předčasných voleb jako způsobu řešení krize důvěry lidí ve stát.

Kaliňákův odchod? Jenom kalkul, míní Němci

Zatímco slovenská média v úterý řeší možnost předčasných voleb, zahraniční média píšou o tom, jaký signál měla dát slovenské veřejnosti ohlášená rezignace ministra vnitra Roberta Kaliňáka, dvojky Ficovy strany Směr-SD. 

„Donedávna bylo Slovensko považováno za vzorovou středoevropskou zemi - mimo jiné i kvůli tomu, že se její politický vývoj liší od Maďarska a Polska. Po vraždě investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové, která se podobala popravě, se tento obraz začíná drolit,“ napsal německý server Spiegel Online. „Denně vyplouvají na povrch nové aféry,“ dodal.

Odstoupení ministra Kaliňáka, jehož server označuje za „nejkontroverznější postavu slovenské politiky a jeden ze symbolů politické korupce v zemi“, je kalkulem, kterým se premiér Fico snaží vládu zachránit. Protesty slovenských občanů to ale sotva zastaví, napsal Spiegel Online.

Podle německého listu Die Welt Slováci cítí, že demokracie je v jejich zemi ohrožena. „Pokud v odpovědi na pokus umlčet jeden hlas pozvednou svůj hlas tisíce, nemůže vláda lid ignorovat,“ napsal deník v reakci na oznámenou Kaliňákovu rezignaci. Odchod kontroverzního ministra ale podle něj nestačí. „Hrozí nebezpečí, že vláda rezignaci ministra vnitra využije k tomu, aby se rychle vrátila ke každodenní agendě,“ napsal Die Welt. Podle něj by Kaliňákův odchod měl lidem na Slovensku dodat odvahu, aby „neumlkli, vydrželi a dál bojovali za to, aby Kuciakův případ a jeho rešerše měly právní následky“.

Video  Kiska chce novou vládu nebo předčasné volby. Fico ho obvinil z tajné schůzky se Sorosem.  - tv Joj
Video se připravuje ...

Server Deutsche Welle označuje současnou krizi na Slovensku za „nejhlubší od založení státu před 25 lety“. Odchodem Kaliňáka z funkce podle něj přitom krize zdaleka nekončí.

Švýcarský list Neue Zürcher Zeitung (NZZ) se v komentáři vrací obecněji k vraždě Kuciaka a jeho snoubenky. „Jednu věc reakce na Kuciakovu vraždu ukazuje: zabití novináře představuje i na východě Evropy tabu, nepřijatelný útok na svobodu. To by sice mělo být samozřejmé, stává se to ale samozřejmým stále méně vzhledem k hrozbám a útokům, jakým mnoho novinářů v tomto regionu čelí,“ uvedl list.

„Pokud mají média opravdu dohlížet na politiku, nesmí je politici už zneužívat jako bojového prostředku,“ zdůraznil NZZ, podle kterého je třeba, aby vznikly struktury chránící mladé, poctivé novináře, k nimž Ján Kuciak patřil.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

asijo ( 13. března 2018 11:17 )

Proč se nám tady chlubíš,že tvoje rodina podporuje pana Babiše.

Deneček ( 13. března 2018 11:11 )

Podplacení důchodci z domova důchodců,bezdomovci,chovanci s psychiatrických ústavů a smažky vyrazili do ulic.

zada ( 13. března 2018 10:25 )

A tito u nás nám chtějí taky změnit "kapitalismus", už nemají asi prebendy : Sepsáno JUDr.Filipem členem KSČM. Vraťme se zpátky do roku 2013. Kníže Schwarzenberg: On sám, jako ministr vlády ČR podnikal po celou dobu ministrování se svou firmou ORLÍK NAD VLTAVOU s.r.o., Bělohorská 165 Praha 6, IČ: 450 23930, kde drží 99,82 % podíl. Kalousek této firmě převedl více jak 100 milionů Kč dotací ze státního rozpočtu ČR a mnoho desítek milionů Kč z EU. Jen za poslední 2 roky ministrování obdržel Schwarzenberg prostřednictvím této firmy od Kalouska a Ing. Čiernika z MZE 70 milionů za odbahnění písčitých rybníků Sobík, Silvestr a Zhoř, kde místo bahna těžil písek, který pak prodával a cestáři jej používali na opravu cest.... ...pochopitelně, v tomto případě ale všechno bylo a je v naprostém pořádku, žádné ostouzení, žádný humbuk v médích se nekoná !!! Také tato prasečina si zasluhuje, aby se dostala co nejvíce k lidem ..... A tohle je další expert z ČT , doufám, že to studenti a umělci čtou. Protože i oni patří mezi ty, o kterých Dvořák mluví na PL: Češi nejsou připraveni na to, aby znali platy moderátorů a dalších účinkujících v ČT, uvedl generální ředitel Dvořák My jsme totiž jen, podle nich, zralí platit pro buržousty jako jsou oni!!!!! A do ničeho jim nekecat nebo jen svrhovat vlády jak se jim zachce!!!! Tak a teď můžete demostrovat za ČT i za "bez Babiše",

6010 ( 13. března 2018 10:23 )

Jaké ostrůvky svobody máte na mysli?

6010 ( 13. března 2018 10:21 )

Měli bychom si z nich vzít příklad, protože u nás je to v bleděmodrém.Politici se jenom hádají, nejsou schopni se na ničem domluvit a berou za to nehorázné platy.Pryč s nimi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zobrazit celou diskusi