Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Charita měla pomáhat dětem, místo toho je pracovníci sexuálně zneužívali

Autor: var - 
25. února 2018
19:40

Dobročinným sektorem otřásá další skandál. Ve společnosti Plan International UK, která slouží jako mezinárodní dětská charita, byly odhaleny případy zneužívání dětí pracovníky. Zároveň více než dvacet zaměstnanců mezinárodního výboru Červený kříž opustilo úřad kvůli tomu, že si měli platit za sexuální služby. V kodexu organizace je to totiž zakázané. V obou případech byli obvinění okamžitě propuštěni, uvedl server The Guardian.

Společnost Plan Internation UK se po odhalení šesti případů sexuálních ataků a zneužívání dětí v roce 2016 omluvila. „Pět z šesti případů mělo kriminální povahu, tudíž byly předány policejním vyšetřovatelům,“ uvedl člen organizace. Zaměstnanci byli po odhalení okamžitě propuštěni. 

Podle organizace se zneužívání mělo odehrát v období mezi červencem 2016 a červnem 2017. Společnost v omluvě sdělila, že se nejednalo o britské zaměstnance.

Plan International také zveřejnila zprávu, že ve stejném období se objevilo 9 případů, kdy zaměstnanci zneužívali i dospělé. Po tomto incidentu došlo k propuštění sedmi pracovníků organizace. 

I Červený kříž 21 zaměstnanců buď propustil, nebo rezignovali. Měli si totiž platit za využívání sexuálních služeb, což je v rozporu s kodexem společnosti. Dalším dvěma obviněným zaměstnancům nebyla obnovena smlouva v organizaci.

Ředitel Červeného kříže Yvese Daccord  popsal chování obviněných jako „zradu lidí a komunity, jejímž cílem je sloužit druhým“ a jako „činy proti lidské důstojnosti“.

Využívání sexuálních služeb bylo zaměstnancům Červeného kříže zakázáno v roce 2006. „Je důležité, že ticho kolem tototo případu se rozplynulo. Je to přelomový moment pro humanitární organizaci jako celek. Dlužíme morální jednání lidem, kterým sloužíme,“ sdělil Daccord. 

Snaha zahladit skandál

Sexuální skandály byly odhaleny v několika charitách poté, co britský deník the Times vydal reportáž, podle které se britská organizace Oxfam snažila zahladit využívání prostitutek svými zaměstnanci během zemětřesení na Haiti v roce 2010. 

Oxfam je jednou z 22 charitativních organizací, které se zavázaly posílit bezpečnost a vyzývají lidi k oznámení nevhodného chování. V otevřeném dopise společnosti říkají, že nemůžou dál tolerovat zneužívání síly, výhod nebo důvěry uvnitř institucí. Dopis podepsala například mezinárodní organizace Unicef.

Video  Takto se cítí ženy! Proti sexuálnímu násilí bojují sedačkou s penisem  - youtube.com/watch?v=C6THwRu846M
Video se připravuje ...

 

salto ( 26. února 2018 08:26 )

Odporné projekty neziskovek je jen dobré bydlo pro nemakačenka a úchyláky...

T-700 ( 25. února 2018 21:51 )

 No jo,neziskovky,cirkev,vitaci migrantu a podobni...,ze mne to ani neprekvapuje.

Nezadat ( 25. února 2018 20:17 )

Stále víc se potvrzuje,že co neziskovka pro péči o děti je samej hajzloovskej pedofil-ka.

Zobrazit celou diskusi