Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Nizozemsko se mění v „narkostát“. Tradiční tolerance je lákadlem pro drogové gangy

Autor: Darina Jíchová - 
21. února 2018
18:48

Nizozemská policie upozornila na to, že jejich stát začíná připomínat „narkostát“. Také tamější policisté přiznali, že nejsou schopni bojovat proti drogovým gangům. Stojí proti nim semknutá kriminální společnost, která má z prodeje narkotik a krádeží obrovské finanční výnosy, konstatoval deník The Guardian.

Podle posledních statistik se může zdát, že se počet zločinů v Nizozemsku snižuje. Policie ale uvedla, že jediným důvodem je to, že lidé přestali podávat oznámení. Policisté dodali, že v některých částech země mají kriminální organizace volnou ruku a strážnici proti nim nic nezmůžou. „Nizozemcům se podaří zlikvidovat jen zhruba každý desátý gang. Navíc nejsou k dispozici ani lidské, ani jiné zdroje,“ stojí v policejním prohlášení.

Růst kriminálního impéria

„Detektivové můžou pouze přihlížet, jak se z malých zlodějíčků stávají kriminální bossové, kteří si kolem sebe budují obrovskou zločineckou společnost. Své lidi mají ve všech sektorech: na trhu, ve službách, v průmyslu, v cestovním ruchu,“ uvádí zpráva. Dokument oficiálně vydala nizozemská policie, byl vypracován na základě 400 rozhovorů s místními policisty. „Nizozemsko teď splňuje většinu charakteristik příznačných pro narkostáty,“ píší se v prohlášení.

955596:gallery:true:true

Kritici nizozemské politiky „gedoogbeleid“ (dá se přeložit jako tolerance vůči neřestem) nyní říkají, že situace je vyhrocená kvůli benevolentním zákonům. V Nizozemsku je legální jak prodej marihuany v takzvaných coffee-shopech, tak například i prostituce. Země se tak nechtěně stala rájem obchodníků s drogami a lidmi.

Podle informací Europolu většina kokainu, který se dostane do Evropy, projde přes Rotterdam. Světová produkce extáze pak pochází od marockých drogových gangů, které sídlí na jihu Nizozemska. Dokument navrhuje, že by měly být přijaty asi dva tisíce nových strážníků, kteří pomůžou v boji proti rostoucí kriminalitě.

Kriminalita v Nizozemsku

Podle oficiálních statistik lze říct, že za posledních 9 let klesla kriminalita v Nizozemsku o 25 % a počet nahlášených zločinů je nižší než milion. Policisté ale uvedli, že každý rok není nahlášeno více než 3 a půl milionů lehkých i těžších zločinů.

Šéf amsterdamské policie Pieter-Jaap Aalbersberg však uvedl, že Nizozemsko není jediným státem, kde roste organizovaný zločin. Se stejným úkazem se potýkají i další země.

Vraždící Nizozemci

V Nizozemsku podle něho také vzrostl počet nájemných vrahů. „Mladí muži jsou ochotní zabít někoho za 75 tisíc korun. To je novinka, dřív to bylo jiné. Po světě jezdili nájemní vrazi-specialisté, za jednu zakázku žádali minimálně milion a čtvrt a bylo je téměř nemožné dopadnout. Teď tu na stanici máme skoro denně mladé Nizozemce, co si někdo najal za pár tisíc,“ prohlásil  Aalbersberg.

Nizozemská policie se většinou zaměřuje na těžké zločiny a komplikované případy a na spoustu malých, jako je vloupání, krádeže, napadení seniorů a postižených, jim nezbývají lidi. Nizozemský ministr spravedlnosti Ferd Grapperhaus řekl, že si je situace vědom  a řeší ji. Vyzval i ostatní vlády, aby také začaly jednat.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi