Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kampaň MeToo dostihla dalšího šéfa charity. Své zaměstnankyně obtěžoval, volal jim i domů

Autor: Darina Jíchová - 
21. února 2018
15:22

Justin Forsyth je dalším významným humanitárním pracovníkem, jehož jméno je spojeno se skandálem. Přiznal se, že v době, kdy působil na postu výkonného ředitele charitativní organizace Zachraňte děti (Save the Children), posílal svým kolegyním a zaměstnankyním „nevhodné“ zprávy, někdy jim i volal. V letech 2011 až 2015 na něj kvůli jeho chování byly podány tři stížnosti, na jejichž základě se později rozhodl rezignovat, informoval o tom deník Daily Mail.

Po svém odchodu získal Forsyth místo v Unicefu, jeho nadřízení nyní zvažují, zda mají podniknout náležité kroky a ukončit s ním spolupráci. Otázkou je také to, zda Forsyth věděl o tom, že jeho zaměstnanec a další provinilec Brendan Cox, manžel zavražděné poslankyně Coxové, osahává pracovnice, a jeho chování kryl.

Obtěžování a nevhodné chování

Forsyth pracoval na postu ředitele organizace v letech 2010-2015. Tento týden přiznal, že jeho chování vůči kolegyním bylo často na hraně slušnosti a dalo by se považovat za nevhodné. Několika dokonce posílal sms se sexuálním obsahem. Zmínil se i o dalších „chybách“, kterých se dopustil. Další podrobnosti ale nesdělil.

Justin Forsyth mezi rohingskými dětmi. Justin Forsyth mezi rohingskými dětmi. | reprofoto/twitter

Bývalý poradce expremiéra Tonyho Blaira a současný zástupce ředitele Unicefu se nechal slyšet, že jeho „nevhodné a neomluvitelné chování mohlo ženy urazit a zranit“. Dodal také, že toho „hluboce lituje“. Ženy, které si přejí zůstat v anonymitě, řekly novinářům, že Forsyth často komentoval jejich vzhled, oblečení a velice explicitně jim sděloval, co k nim zrovna „cítí“. Pokud nereagovaly, posílal jim sms zprávy, emaily a dokonce jim i volal domů.

Kryl Forsyth Coxe?

Toto odhalení přišlo jen pár dní na to, co Forsyth čelil otázkám, zda věděl, že Cox sexuálně obtěžuje svoje kolegyně. Mluvčí Unicefu prohlásil, že organizace zvažuje v případě Forsytha svůj další postup. Současná ředitelka organizace Zachraňte děti Helle Thorningová-Schmidtová uvedla, že jen za rok 2016 obdrželi 200 stížností na chování svých zaměstnanců.

Forsyth se za svoje jednání včera omluvil. Ženy, které proti němu vystoupily, ale uvedly, že už je na to dost pozdě. „Bylo mým snem pracovat pro organizace, jako je Zachraňte děti, ale sen a realita byly dost odlišné. Poznámky ze stran kolegů v kanceláři i v terénu se stupňovaly, nemohla jsem to vydržet,“ řekla jedna z nich. „Oznámila jsem, že mě obtěžuje, ale nikdo tomu nevěnoval pozornost a nic se nevyřešilo,“ dodala další.

Šlo jim jen o vlastní pověst.

„Vypadalo to, jako by se víc starali o pověst organizace, než o svoje zaměstnance. Chtěli za každou cenu zabránit, aby se to, co se děje uvnitř, dostalo na veřejnost,“ shodly se ženy.

Forsyth krátce poznamenal, že s řešením Coxova případu neměl nic společného. „Kdybych o tom věděl, řešil bych to. Rozhodně bych se to nepokoušel utajit,“ řekl.

Zobrazit celou diskusi