Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Barackův obraz je z Číny a Michelle si není podobná. Obamovi odhalili své portréty

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
15. února 2018
16:06

Barack a Michelle Obamovi odhalili ve washingtonské galerii své portréty, které namalovali černošští umělci osobně vybraní někdejším prvním párem Spojených států. Mezi hosty společenské události byli mimo jiné režisér Steven Spielberg či herec Tom Hanks. Nechyběl ani blízký přítel Obamových a bývalý viceprezident Joe Biden. Portréty nesklidily jen chválu. 

Barack Obama si za svého portrétistu vybral Kehinda Wileyho, který do povědomí vstoupil jako autor stylizovaných portrétů černošských osobností na ornamentálním pozadí. Některé z jeho děl odkazují na obrazy starých mistrů. Wiley na portrétu posadil zamyšleného Obamu do židle. V zeleni za židlí se vyjímají květiny se symbolickým významem. Africká modrá lilie odkazuje na Keňu, odkud pocházel státníkův otec. Jasmín zastupuje Havaj, kde se bývalý prezident narodil. A chryzantémy jsou oficiální květinou Chicaga, kde Obama zahájil svou politickou kariéru.

Vyrobeno v Číně?

Otázkou ale je, kde byl obraz namalován, a zda ho maloval zcela sám. Byl vytvořen v Číně, kde má Wiley ateliéry? „Má tam studia, většina jeho práce odtamtud pochází,“ uvedl kritik umění Charlie Finch, který zná Wileyho od dob jejich společného studia na Yaleu. „Pro Wileyho pracují desítky pomocníků a většina z nich je právě v Číně.“ Dodal také, že i když Obama Wileymu seděl modelem několik hodin, obraz pak mohl být klidně odeslán do Číny, kde byl dokončen.

„Wiley většinou naskicuje ty nejdůležitější části malby a jeho asistenti pak doplní zbytek,“ popsal Finch průběh malířovy práce. Novináři několika médií se pokusili Wileyho dostihnout, ale umělec se zatím žádnému tisku neozval.

Wiley se mimo jiné proslavil malbou, na které vyobrazuje černošskou ženu s uťatou hlavou bělošky a dýkou.

Malíř Kehinde Wiley se svým obrazem Malíř Kehinde Wiley se svým obrazem | reprofoto/twitter

Obama chtěl menší uši a vlasy bez šedin

Sociálními médii koloval vtip, že Obamův portrét se nápadně podobá fotografii zpěvačky Beyoncé. „Pokusil jsem se vyjednat méně šedivé vlasy, ale umělecká integrita zabránila Kehindovi, aby mému přání vyhověl,“ žertoval bývalý americký prezident. „Chtěl jsem si také vyjednat menší uši, ale ani to se mi nepovedlo,“ dodal.

První dáma si není podobná

Portrét první dámy namalovala Amy Sheradová. Baltimorská malířka se proslavila svébytným pohledem na černošskou komunitu, klade důraz na sociální spravedlnost. Portrétované umísťuje na barevné pozadí a zprošťuje je stereotypů a identity, které jim přičítá okolí.

„Amy, rád bych ti poděkoval za to, jak velkolepě jsi zachytila, jak elegantní, půvabná, inteligentní, okouzlující a sexy je žena, kterou miluji,“ komentoval portrét své choti Obama. Někteří přispěvatelé na sociálních sítích však konstatovali, že si Obamová na obraze není podobná.

V Bílém domě jsou odlišné portréty

Národní portrétní galerie, kde byly obrazy představeny, patří do sítě muzeí výzkumné a vzdělávací instituce Smithsonův institut. Galerie má kompletní sbírku portrétů všech amerických prezidentů. Jiná dvojice obrazů zachycující první černošský prezidentský pár bude zdobit stěny Bílého domu.

pajato73 ( 16. února 2018 07:50 )

jako ten obraz Michelly je ostuda... takle ji namalovat... za prve si neni vubec podobna, za druhe se Michelle vetsinou usmiva a ten usmev je pro ni i typicky.... takze umelkyne za pet, sednout...

naidka ( 15. února 2018 17:46 )

Měli se nechat namalovat od Franty Ringa Čecha, ten by je jinak vyjádřil i se zvířátky okolo.

Zobrazit celou diskusi