Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Seina v Paříži kulminovala. Záplavy si vyžádaly evakuaci 1500 lidí

Autor: pk, ČTK - 
29. ledna 2018
11:50

Řeka Seina v Paříži v pondělí nad ránem kulminovala, její hladina by tak v následujících dnech měla v metropoli už jen klesat. Ohrožená jsou ale nadále města na dolním toku řeky v Normandii, informovala agentura AP.

Podle serveru Vigicrue, který sleduje povodňovou aktivitu v zemi, dosáhla hladina Seiny výšky 5,84 metru, na které se zastavila. Nenaplnily se tak obavy, že by řeka mohla dosáhnout úrovně 6,1 metru z června 2016, natož rekordní úrovně 8,62 metru z roku 1910.

Opadat by voda měla začít ale nejdříve v úterý, klesání bude podle předpovědí ale stejně pomalé jako její stoupání v posledních dnech. To znamená, že hladina by měla zůstat vysoká ještě několik dnů.

Několik týdnů vydatných dešťů naplnilo koryto Seiny a jejích přítoků vodou, která nyní ohrožuje i města na dolním toku řeky v Normandii.

Záplavy si v okolí francouzské metropole vyžádaly evakuaci 1500 lidí, zhruba stejný počet domácností zůstává bez elektřiny. V Paříži zůstávají nadále uzavřeny některé silnice a přinejmenším do počátku příštího týdne také sedm stanic příměstské dráhy. Na řeku nevyjíždí ani oblíbené turistické loďky a v pohotovosti zůstávají i muzea, která ponechávají část sbírek v nouzových prostorách.

Výhled z Eiffelovy věže v Paříži:

Video  Výhled z Eiffelovy věže v Paříži  - Sygic Travel
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi