Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Indka se soudí s rodinou. Rodiče nechali zabít jejího muže, byl z jiné kasty

Autor: Darina Jíchová - 
22. ledna 2018
21:58

V březnu roku 2016 byl mladý Ind Šankar (†22) zavražděn před zraky všech svých sousedů a manželky Kausalyy. Zabít ho nechala rodina jeho ženy, protože pocházel z nižší kasty než ona. Kausalya útok přežila a rozhodla se vypovídat proti své rodině. Následně zahájila kampaň proti kastovnímu systému. O příběhu informovala stanice BBC.

Šankar a Kausalya byli manželé osm měsíců a mysleli si, že její rodina sňatek přijala. Byla neděle a pár se rozhodl vypravit na trh. Na jejich nákupním seznamu bylo jídlo a plánovali se zastavit i v obchodě s oblečením. Šankar dokončil semestr na univerzitě a měl jít na jeho slavnostní ukončení. Kausalya pro něj vybrala růžovou košili, ale jemu se líbila zelená. Byl to pro ně obyčejný den jako každý jiný. Dokončili nákupy a spěchali na autobus, který je odveze zpátky domů.

Bleskový útok

Záběry z bezpečnostních kamer ukázaly, že pár spěchal na zastávku. Najednou u nich zastavilo pět mužů na motorce, čtyři z nich sesedli ze svých strojů, vytáhli dlouhé nože a napadli mladé manžele. Přihlížející popsali, že útočníci ledabyle máchali svými zbraněmi, jako by kosili trávu. Lidé postávali kolem a sledovali, co se děje. Mezi nimi i Kausalyina rodina.

Během 36 vteřin bylo po útoku, muži nasedli zpátky na motorky a odjeli. Šankar a jeho manželka zůstali ležet na zemi, oba těžce krváceli. Svědci zavolali záchranku a policii. Policistům se později podařilo útočníky na motorkách dopadnout. Záchranáři naložili zraněné do auta a vydali se do 60 kilometrů vzdálené nemocnice. Kausalya uvedla, že nepochopila, proč ani jeden z mediků nezůstal s nimi vzadu.

Šankar utržil 34 ran

„Cítila jsem se špatně, periferně jsem viděla kapačky a Šankara, který nehybně ležel na lehátku,“ vzpomíná Kausalya. „Řekl mi: Polož hlavu na mou hruď. Sotva mohl mluvit,“ dodala. Kausalya si lehla k němu na nosítka a poslouchala, jak mu bije srdce. Oba postupně ztratili vědomí. Šankar zemřel chvíli potom, co ambulance dorazila do nemocnice. Při pitvě se ukázalo, že mladík utržil 34 hlubokých bodných ran. Příčinou smrti bylo silné krvácení a šok.

Kausalya byla hospitalizovaná 20 dní. Útočníci jí zjizvili obličej, některé rány si vyžádaly až 36 stehů. Ještě v nemocnici sdělila policistům, že za útokem stojí její rodiče. „Proč jsi ho milovala, proč?“ křičel na ni jeden z útočníků. Pár podle všeho porušil to, co spisovatelka Arundhati Royová ve své knize „Bůh malých věcí“ nazývá „právo lásky“, které říká „ukaž, kdo smí být milován a jak moc“.

Pár dělila kasta

Šankar patřil mezi dality, kteří se původně nazývali „nedotknutelní“. Jedná se o skupinu lidí stojící zcela mimo kastovní systém, nemají žádné postavení a žádná práva, kromě práva na narození. Oproti tomu Kausalya patřila do celkem dobře situované rodiny kasty kšatrijů, tedy druhé nejvyšší kasty v zemi. Kausalya byla rebelka od dětství. Když rodině sdělila, že chce být letuškou, odmítli to. Nelíbilo se jim, že „by musela nosit krátké sukně“.

Po dokončení střední školy v roce 2014 jí rodiče představili několik potenciálních manželů, ale když je všechny odmítla, poslali ji na vysokou školu, Kausalya studovala informatiku a inženýrství. „Univerzitu jsem nesnášela, bylo tam tolik pravidel. Dívky nesměly opouštět kampus nebo komunikovat s muži. Třídy byly rozdělené. Pokud někdo pravidlo porušil, vedení školy okamžitě kontaktovalo rodinu,“ svěřila se Kausalya.

Kausalya bojuje za spravedlnost pro Šankara, mezi obviněnými jsou i její rodiče. Kausalya bojuje za spravedlnost pro Šankara, mezi obviněnými jsou i její rodiče. | reprofoto/twitter

Romance na univerzitě

„Pak na jedné ze společných akcí ke mně přistoupil vysoký mladík a představil se,“ vzpomíná. „Hned se zeptal, zda jsem zamilovaná. Nevěděla jsem, co říct a odešla jsem. Druhý den se vrátil a ptal se znovu: Jsi do někoho zamilovaná? Protože já myslím, že tě miluju. Ani tentokrát mu to nevyšlo a já jsem od něj rychle utekla,“ uvedla.

„Zkusil to znovu další den. Řekla jsem mu, ať si najde jinou dívku, ale nenechal se odradit. Z mé strany to nebyla láska na první pohled. Až po nějakém čase jsem si uvědomila, že jsem se zamilovala. Na začátku našeho přátelství jsem se ho snažila všemožně varovat a odradit. Vždycky jsem věděla, jaká je moje rodina,“ vypověděla Kausalya.

Pár si každý den psal přes WhatsApp. „Mám dva sny,“ napsal jí jednou Šankar. „Postavit pro mou rodinu skutečný dům a milovat tě navždy.“ Jejich vztah dlouho nevydržel v utajení a její rodiče ho odhalili. Kausalya musela ukončit studium a bez vysvětlení se Šankarem přerušit veškeré kontakty.

„Probrečela jsem několik nocí. Pak se mi jednou naskytla příležitost, rodiče nebyli doma a já u nich našla svůj telefon a zavolala jsem Šankarovi. Nabídl mi cestu ven z mého vězení. Utečeme a vezmeme se, řekl mi tenkrát. A to jsme také udělali. Sbalila jsem si věci a hned druhý den jsme byli svoji,“ uvedla.

Kausalya bojuje za spravedlnost pro Šankara. Kausalya bojuje za spravedlnost pro Šankara. | reprofoto/twitter

Rodiče chtěli Šankara vyplatit

„Nikdy jsem nebyla šťastnější, neměli jsme nic, ale byli jsme volní. Nevěděla jsem, že moji rodiče všechno nahlásili na policii.“ Kausalyini rodiče na policii uvedli, že Šankar jejich dceru unesl a donutil ji k sňatku. Týden po jejím útěku se jí zmocnili, přivlekli ji do chrámu, kde šaman provedl rituál, který ji měl přinutit opustit Šankara. K ničemu to nevedlo, Šankar si přišel do chrámu pro svou ženu. Rodiče ho prosili, aby jejich dceru nechal být, nabízeli mu peníze, on ale odmítl a odvedl si Kausalyu.

Její rodina je zkoušela rozdělit ještě několikrát, ale nikdy se jim to nepodařilo. Týden před Šankarovou vraždou je navštívili u nich doma a naposledy se snažili přesvědčit Kausalyu, aby se vrátila domů. „Neneseme žádnou odpovědnost. Pokud se něco stane, není to naše vina,“ řekl jí její otec předtím, než odešel.

Vrahy najal otec

Vyšetřovatelé zjistili, že její otec najal pětici mužů a zaplatil jim 50 tisíc rupií, to je asi 16 tisíc korun, aby zabili Kausalyu a jejího muže. Chtěl, aby zločin spáchali za dne, aby to „mělo dopad“. Chtěl, aby si dívky uvědomily, co je čeká, když se zamilují mimo svou kastu. Svědkem vraždy se stalo 120 lidí, mnoho z nich vypovídalo před soudem, který nakonec rozhodl ve prospěch Kausalyy. Pětice mužů a její otec dostali trest smrti. Kausalya se nyní soudí se svou matkou. „Je stejně vinná jako ostatní. Několikrát mi vyhrožovala smrtí,“ dodala.

„Po Šankarově smrti jsem myslela na sebevraždu, ale rozhodnutí soudce mi ukázalo, že ve světě je spravedlnost,“ prohlásila Kausalya. Dívka si ostříhala vlasy na krátko a začala se učit bojová umění. Už nikdy se podle vlastních slov nechce stát obětí. Rovněž zahájila boj proti kastovnímu systému. Splnila Šankarovi jeho sen a nechala pro jeho rodinu postavit dům.

Kausalya se nevzdává

„Láska je jako voda, je naprosto přirozená. Najde si vás, ani nevíte jak. Ženy by se měly vzepřít kastovnímu systému, pokud má být někdy zrušen, musíme bojovat všichni,“ nechala se slyšet Kausalya. Mnoha lidem se její kampaň proti kastám nelíbí a posílají jí výhrůžky smrtí. Dívka je pod ochranou policie a pokračuje ve své snaze.

montyjack123 ( 23. ledna 2018 02:56 )

 Nedotknutelni= MORGOŠI:*)

Zobrazit celou diskusi