Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Kalifornie dál hoří: Evakuovat museli i domy celebrit

Autor: ČTK - 
17. prosince 2017
08:32

Evakuace byly v sobotu nařízeny řadě Kaliforňanů poté, co se za větrného počasí k obcím Montecito a Summerland v kopcovité pobřežní oblasti severozápadně od Los Angeles přiblížil rozsáhlý požár Tomáš. Povinná evakuace se týká také části města Santa Barbara. Severní vítr žene plameny podle agentury AP na jih a západ.

Povinné evakuace se týkají okolí Montecita a Summerlandu, což jsou oblasti obývané převáženě zámožnými rezidenty. Podle AP tam mají své vily celebrity, jako jsou televizní moderátorky Oprah Winfreyová a Ellen DeGeneresová. „Je to hned nad domy,“ popsal blížící se živel mluvčí hasičů Jude Olivas.

Ještě v pátek vítr zeslábl na rychlost pod 50 kilometrů za hodinu, ale se začátkem víkendu opět zesílil, v nárazech i na dvojnásobek.

Už 13. den v Kalifornii platí varování před extrémním nebezpečím požáru kvůli kombinaci horka, sucha a silného větru.

Winfreyová vyjádřila zděšení nad posledním vývojem na Twitteru. „Stále se modlím za naše městečko. Vítr dnes ráno zesílil a vytvořil dokonalou bouři zla pro hasiče,“ napsala Winfreyová. Podle AP ale není jasné, zda byla někdejší moderátorka známé talkshow v Montecitu.

Požár Tomáš je třetí nejrozsáhlejší v kalifornských dějinách. V sobotu zabíral území o téměř 1050 kilometrech čtverečných, živel doposud zničil už více než 700 domů a vyžádal si nejméně dva životy. Ve čtvrtek úřady oznámily smrt 32letého hasiče. Výsledky pitvy oznámené v sobotu potvrdily, že podlehl popáleninám a otravě kouřem.

Aktuální vlna požárů v Kalifornii začala 4. prosince. Boj s plameny komplikuje vítr a nízká vlhkost vzduchu. Pokračuje tak mimořádně ničivá kalifornská sezona požárů, v říjnu zničil živel na severu státu 10 tisíc domů, přičemž o život tehdy přišlo více než 40 lidí. Kalifornii sužuje několik oddělených požárů a v terénu jsou tisícovky hasičů. Škody jdou do desítek milionů dolarů.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi