Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno, déšť 21°C

Ministr chce ve školách zakázat mobily. Učitelé ve Francii mají pochyby

Autor: ČTK, Mii - 
13. prosince 2017
13:10

Na francouzských základních a středních školách by mělo být od začátku nového roku prakticky zakázáno používání mobilních telefonů. S oznámením, které vyvolalo velký ohlas napříč společností, přišel francouzský ministr školství Jean-Michel Blanquer. V roce 2015 vlastnilo podle dostupných údajů takzvaný chytrý telefon více než 80 procent francouzských adolescentů.

„Na této problematice pracujeme, může mít různé podoby,“ řekl ministr v nedělním rozhovoru pro televizi RTL a deník Le Figaro. „Možná budou zapotřebí pro vzdělávací účely, pro nouzové situace, ale mobilní telefony musejí být omezeny,“ prohlásil Blanquer. Opatření sliboval v předvolební kampani francouzský prezident Emmanuel Macron. 

Za „pohromu“ považuje používání mobilních telefonů ve škole mnoho učitelů. Podle studie výzkumné agentury Credoc mělo v roce 2015 chytrý mobil více než osm z deseti mladistvých; ještě v roce 2011 to bylo jen 20 procent. Mobily přitom bývají stále častěji vybaveny i děti na základních školách, protože rodiče s nimi chtějí být v kontaktu.

Úřad chce zavést i povinné pěvecké sbory

Zavádění zákazu mobilů na školách patrně nebude jednoduché. Školský zákon už zakazuje používání mobilních telefonů na základních i středních školách během vyučování. I samotné učitelské odbory však mají pochybnosti o tom, zda by měly být telefony zakázány i o přestávkách, například s ohledem na rodiče. Zákaz by narážel i na praktická omezení, neboť zaměstnanci škol by patrně museli prohledávat brašny školáků.

Blanquer už minulý týden přišel s jiným dosti rázným nařízením: děti na prvním stupni francouzských základních škol budou psát každý den povinně diktáty. Jedna srovnávací studie krátce předtím ukázala, že francouzské děti mají v porovnání s vrstevníky ve světě nízkou úroveň čtenářské gramotnosti.

V pondělí podle francouzských médií hodlají ministerstva školství a kultury ještě oznámit, že na školách budou povinně působit pěvecké sbory, docházka do nich však má být dobrovolná.

Video  Používá vaše dítě často tablet? Může mít problémy s psaním  - Andrea Ulagová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

djaba ( 13. prosince 2017 14:34 )

 Pozor , mobil není jen spojení s intrnetem .Je to jedinná možnost kontroly dítěte rodiči a také je to vlastně osobní korespondenční nástroj nahrazující poštu .Z právního hlediska je to zadržování osobního duševního vlastnictví a jeho únos .Je jiná doba a text na papíru se přesunul jinam .

Zobrazit celou diskusi