Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Bouřlivé protesty a sankce proti USA: Ministři arabských států odsoudili Trumpa za Jeruzalém

Autor: ČTK - 
10. prosince 2017
08:06

Ministři zahraničí, kteří se v neděli v Káhiře sešli na mimořádném summitu Ligy arabských států (LAS), odsoudili rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa uznat Jeruzalém za hlavní město Izraele. Jen hrstka z nich však přišla s konkrétními návrhy, jak krokům Washingtonu čelit. Libanonský ministr zahraničí Džibrán Básil chce zvážit zavedení ekonomických sankcí vůči USA, palestinský ministr Rijád Málikí zase hodlá vyzvat státy, aby uznaly Palestinu s východním Jeruzalémem jako jeho hlavním městem.

„Proti (Trumpovu) rozhodnutí musíme přijmout preventivní opatření... počínaje těmi diplomatickými, přes politická, až po hospodářské a finanční sankce,“ uvedl Básil. Podle něj ale může být Trumpův postup pro arabské státy důležitý v tom, že je probudí z letargie.

Video  Rozhodnutí Trumpa ohledně Jeruzaléma odstartovalo protesty muslimů.  - Reuters
Video se připravuje ...

Trump se rozešel se svými předchůdci

Trump dal ve středu pokyn k přesunu amerického velvyslanectví do Jeruzaléma, a rozešel se tak se svými předchůdci. Status Jeruzaléma je citlivé téma a podle zbytku světa se o postavení města má jednat v izraelsko-palestinských rozhovorech.

V pátek se konaly v muslimském světě bouřlivé protesty, při nichž zahynul jeden člověk a množství lidí bylo zraněno. Demonstrace pokračovaly i dnes a Trumpův výrok výrazně ovlivní i plánovanou cestu jeho viceprezidenta Mikea Pence na Blízký východ. Na protest dnes schůzky s ním odvolali imám káhirské mešity Al-Azhar, považovaný za hlavu sunnitského islámu, papež egyptské koptské církve Tavadros II. i palestinské vedení.

Velemak ( 10. prosince 2017 12:31 )

Dle MEZINÁRODNÍHO PRÁVA, představuje okupace cizího území STÁTNÍ TERORISMUS!!! Dle deklarace OSN 242 z roku 1967, Izrael CIZÍ ÚZEMÍ OKUPUJE, MĚL SE STÁHNOUT!!!!Což NEUČINIL!!! Tedy, DLE PRÁVA, Izrael provádí STÁTNÍ TERORISMUS a NEPOSLOUCHÁ závěry OSN!!! Připomínám, že pro tuto deklaraci hlasovaly i USA, další TERORISTICKÝ stát, který neustále přepadává, krade a vraždí!!!

dr.x.crement ( 10. prosince 2017 11:15 )

Protože arabové nikdy Izrael neuznali a neuznají - ukazují jak jsou tolerantní.Hlavně že se cpou do Evropy a čekají,že je budeme krmit,živit a přenecháme jim naši vlast.Trump ukázal,jak se má jednat. Podělánci se osypou.

orlik2016 ( 10. prosince 2017 10:21 )

Rego nemas chovani, halt jsi negramotni, v rusku uz bys byl v gulagu nekde na sibiri.Co rozhodl president Trump nebylo nic noveho. Jerusalem je hlavni mesto a od 1967 spojene. Jiste arabove zuri, dalsi polozka zmizela o kterou se muzou hadat. Podivej se na to globalne. Uz davno mohli mit arabove mir s israelem ale ne a ne. ted je syrie rozbita, lebanon plni utecencu, gaza velke srnsni hnizdo a take testovni stelnice pro zbrojovky a Egyptane se poti jak vyresit a nakrmit 94 milionu. Myslis ze bezpecnost CR ma problemy ? ted chteji vsichni k mamince Merkel ktera platia dava vse zada. Pockej a prijdou dalsi pratele od palestincu tak zacnou problemy. Zastoupeni este je v praze jak myslis to bude este existovat ? kazdy cech ktery ma mozek vi ze nejprve si clovek musi uklidit pred vlatnim prahem.

Zobrazit celou diskusi