Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Ministr „nasolil“ dětem diktáty na každý den. Důraz chce klást i na četbu

Autor: jer, ČTK - 
5. prosince 2017
16:25

Děti na prvním stupni francouzských základních škol budou psát každý den povinně diktáty. Oznámil to v úterý ministr školství Jean-Michel Blanquer. Na Twitteru dodal, že jen „systematické a důsledné studium gramatiky a slovní zásoby naučí žáky správnému pravopisu“.

„Je to opatření, které zvažovala už má předchůdkyně (Najat Vallaudová-Belkacemová). Já ho dovedu do konce,“ řekl ministr na tiskové konferenci. Důraz je podle něj třeba klást také na četbu, která je „základem veškerého učení“.

Blanquer na tiskové konferenci vystoupil ve stejný den, kdy jedna srovnávací studie ukázala, že francouzské děti mají v porovnání s vrstevníky ve světě nízkou úroveň čtenářské gramotnosti.

danyka ( 5. prosince 2017 21:55 )

Kéž by se tak stalo. Hrubky jsem našla už i v knize, která u nás vyšla před pár lety. Kdysi jsme jen četbou získávali vědomosti o správné češtině.

andorea ( 5. prosince 2017 17:27 )

To mne zase kdysi dorazil v diskuzi jeden machýrek, který na upozornění, že Muziková není manželka od Mužíka, jak on tvrdil, odpověděl, že háčky a čárky ho nezajímají, protože smsky a angličtina je nepoužívají a je to přežitek, který by se měl zrušit. Co na to říci...?

adref ( 5. prosince 2017 17:22 )

Je to tak,jak píšete.

adref ( 5. prosince 2017 17:18 )

lahny ( 5. prosince 2017 17:16 )

Za komunistů jsme toto měli ve škole.Náš češtinář nám dával při každé hodině češtiny tkzv.desetiminutovky kdy se psaly diktáty na vyjmenovaná slova, později jen pár vět na i y.Nepamatuji, že by někdo z nás si toto pak nepamatoval.Do dneška jsem vděčnÿ tomuto učiteli, že nás naučil kde se píše i a y.Dneska by za to byl popotahován, že děti šikanuje. U svých dětí jsem to také praktikoval ( učil jsem se s nimi).Psaly deset vět na i a y, při každé chybě jsem větu přidával, takže nakonec všechny moje děti procházely z češtiny za 1. Byl jsem rodič trýznitel? Dneska se hrozím z toho, jak píší vnoučata ( rodiče nemají čas se s nimi učit).A nejvíc mně dostala vnučka, která mi řekla, že není ve škole aby přemýšlela jaké i má kde být.

Zobrazit celou diskusi