Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Pálili vlajky a „fašistu“ Trumpa. S prezidentem USA se v Asii rozloučili bouřlivě

Autor: ČTK, Mii - 
14. listopadu 2017
11:24

Americký prezident Donald Trump v úterý odletěl z Filipín do USA a ukončil tak své velké asijské turné. Na Twitteru jej okomentoval slovy, že všechny země obchodující s USA už teď vědí, že pravidla vzájemných obchodních vztahů se změnila ve prospěch spravedlnosti a vyváženosti. Trumpovu poslední zastávku však doprovázely demonstrace, při kterých Filipínci pálili americké vlajky a podobizny amerického prezidenta.

„Po mém asijském turné vědí všechny státy, které s námi obchodují, že se pravidla změnila. Se Spojenými státy musí být jednáno spravedlivě,“ napsal Trump s tím, že dosavadní obchodní schodky v neprospěch USA je potřeba rychle snížit. Dodal také, že jím vyjednané obchodní dohody budou spravedlivé, což se nedá říci o hororových počinech předchozích amerických administrativ. Trump přitom uzavřel několikadenní cestu po Asii, v rámci které vedle Filipín navštívil Japonsko, Jižní Koreu, Čínu a Vietnam.

Ještě v pondělí se zúčastnil některých částí summitu Sdružení zemí jihovýchodní Asie (ASEAN). S účastníky se sešel na pracovním obědě, kde se debatovalo o regionálních záležitostech. Původně, jak připomněla agentura AP, chtěl pondělní zasedání zcela vynechat a odcestovat zpět do vlasti, za což byl ale kritizován. Proto odlet o několik hodin odložil.

Agentura Reuters s odvoláním na Bílý dům informovala, že Trump se jednání summitu nezúčastní kvůli organizačním průtahům, Spojené státy proto bude zastupovat ministr zahraničí Rex Tillerson. Zasedání v Manile oproti stanovenému harmonogramu nabralo zpoždění asi 90 minut.

Trump chystá velké prohlášení

Z Filipín odletěl prezidentský speciál Air Force One kolem 15:30 místního času (08:30 SEČ). Cestou do Washingtonu je plánováno mezipřistání k dotankování letadla na Havaji, kde je očekáván v 18:15 SEČ. Asijskou cestu Trump formálně ukončí v úterý ve 22:45 místního času (ve středu v 04:45 SEČ) ve Washingtonu.

Na Twitteru Trump v pondělí rovněž oznámil, že po návratu do Bílého domu učiní zásadní prohlášení ke své cestě. Termín, kdy k národu promluví, zatím neupřesnil. Uvedl ale, že do Washingtonu se vrací s mnoha novými přáteli, které teď v Asii má. Těsně před odletem prezident novinářům řekl, že návštěvu Asie považuje za fantastický úspěch.

Rozsáhlé protesty

Trumpova návštěva Filipín byla nejneklidnější. Obyvatelé filipínské metropole Manily proti němu uspořádali demonstraci, která trvala několik hodin. Přišly na ní tisíce lidí, kteří se chtěli dostat k americkému velvyslanectví. Policie jim v tom zabránila s použitím vodních děl.

Lidé volali protiamerická hesla a někteří nesli plakáty s hesly jako Bojujte proti Trumpovi, Pryč s americkým imperialismem nebo Chraňme si národní suverenitu. Další pak pálili americké vlajky. Zasáhly proti nim policejní pořádkové oddíly vyzbrojené obušky a vodními děly.

moiaza ( 14. listopadu 2017 12:50 )

Neznám zemi, kromě ČR, kde by agesorovi líbali nohy a tleskali mu.

Zobrazit celou diskusi