Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Trumpovi servírovali krevety a žebírka. „Nenecháme si zničit naše města,“ vzkázal KLDR

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
8. listopadu 2017
18:51

Americký prezident Donald Trump během svého projevu v jihokorejském parlamentu varoval Severní Koreu, aby nepokoušela a nepodceňovala Spojené státy. USA budou proti jaderné hrozbě KLDR hájit sebe i spojence, vzkázal Trump na závěr svého pobytu v Jižní Koreji. Neohlášenou návštěvu demilitarizované zóny, kam chtěl zavítat před odletem do Číny, mu překazilo nepříznivé počasí.

„Nedovolíme, aby byla americká města ohrožena zničením. Nenecháme se zastrašit,“ řekl podle agentury Reuters šéf Bílého domu v projevu před jihokorejskými poslanci. Pchjongjangu vzkázal, že svět nebude dále tolerovat výhrůžky „ničemného režimu“, který hrozí jadernými zbraněmi.

Trump zvolil ostrá slova den poté, co zmírnil svou rétoriku a KLDR vedle varování před možností použití vojenské síly vyzval, aby její vedení zasedlo k jednacímu stolu a uzavřelo dohodu, která by jadernou krizi na Korejském poloostrově ukončila.

Ještě před projevem v parlamentu chtěl Trump neočekávaně zavítat do demilitarizované zóny na hranicích s KLDR, což předtím Washington do oficiálního plánu nezahrnul. Návštěva, kterou by patrně velmi kriticky vnímalo severokorejské vedení, se však nakonec neuskutečnila, neboť hustá mlha nedovolila prezidentovu letadlu v místě přistát.

Ryby, hovězí, krevety a burger

Prezident se na svých cestách věnuje především problematice Severní Korey, ale kromě toho poznává místní kulturu a hlavně kuchyni. Co mu naservírovali v Jižní Koreji? O Trumpovi je známé, že preferuje americkou kuchyni, jakou jsou burgery, steaky s kečupem nebo tradiční sekaná. Zahraniční státy se ale chtějí pochlubit vlastními delikatesami.

Na menu státní večeře v Soulu nechyběly krevety, grilovaný mořský jazyk nebo hovězí žebírka, která byla podávána s unikátní 360 let starou sójovou omáčkou. „Jídlo bylo vybráno tak, aby reprezentovalo Jižní Koreu a zároveň chutnalo prezidentovi,“ uvedl jeden z vládních úředníků.

V Japonsku to premiér Šinzó Abe udělal velmi jednoduše a pro prezidenta nechal připravit jeho oblíbený cheeseburger. Trump v Jižní Koreji poobědval s vojáky na americké základně, společně si pochutnali na americko-mexické kuchyni.

V Soulu se ale Trump setkal také s demonstranty, ulice lemovali jeho přívrženci i odpůrci, kteří třímali transparenty s nápisy: „Ne Trumpovi, ne válce, ano míru!“

Trump zamířil do Číny

Trump přitom svým projevem ukončil svou 24hodinovou návštěvu Korey a zamířil do Pekingu, kde se setká s prezidentem Si Ťin-pchingem. Již během návštěvy Korey vyzdvihl roli Číny v řešení situace kolem KLDR a podle amerických diplomatů hodlá Peking přesvědčovat k ještě aktivnějšímu přístupu.

Podle ministra obchodu Wilbura Rosse bude Trump s čínskými představiteli jednat také o tom, jak snížit deficit USA v obchodování s Čínou. Americký prezident v předvolební kampani sliboval, že zasáhne proti obchodním praktikám Číny, které USA i jiné západní země považují za nekalé. Po lednovém nástupu do funkce ovšem ostrou rétoriku zmírnil.

Hlavní Trumpova jednání jsou plánována na čtvrtek; dnes má americký prezident na programu neformální setkání s prezidentem Si Ťin-pchingem a návštěvu pekingského Zakázaného města.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi