Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

„Jdi domů, nacisto.“ Zastánce nadřazenosti bílé rasy hnali z univerzity

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
22. října 2017
20:10

Protesty tento týden narušily projev hlavního amerického hlasatele nadřazenosti bílé rasy Richarda Spencera v kampusu floridské univerzity v Gainesville. Stovky policistů musely zakročit, oddělit od sebe jeho příznivce a odpůrce, a guvernér pro případ konfliktu vyhlásil stav nouze, uvedla agentura Reuters.

Spencerův projev se konal dva měsíce poté, co na pravicových protestech ve Virginii přišla o život jedna žena. Jeho odpůrci měli v posluchárně jasnou převahu. Řeč mu přerušovali a byli tak hlasití, že Spencera nebylo ani slyšet.

Univerzita byla připravená na nejhorší, podél cest stály barikády. Venku kroužily helikoptéry a drony, na střechách okolních budov byli odstřelovači. Univerzita a stát Florida udělaly všechno proto, aby měly situaci pod kontrolou. Studenti se místu, kde Spencer vystupoval, vyhýbali. Mnoho lidí se ale akce na protest zúčastnilo. „Nacisti tu nejsou vítaní,“ křičeli.

„Nepůjdu,“ hádal se s protestanty Spencer

Spencer vystupuje na amerických univerzitách s argumentem, že má ústavní právo na svobodu projevu. V Gainesville se z davu demonstrantů ozývala hesla jako „Jdi domů, nacisto!“ a „Nechceme nacistickou nenávist“. Zatčeni byli dva lidé, nicméně podle kanceláře šerifa to byla „mimořádně poklidná událost“.

Spencer demonstranty kritizoval, když se snažili přerušit jeho projev. „Nepůjdu domů. Budu tu stát klidně celý den, když budu muset,“ řekl rozvášněnému davu, který nazval „bandou uřvaných tupců“.

V davu měl ale zjevně i příznivce, asi 15 bělochů oblečených v bílých tričkách a khaki kalhotách zdvihlo ruku, když se Spencer zeptal, kdo se identifikuje s ultrapravicí. Kampus opustil krátce po skončení projevu. Univerzita konstatovala, že Spencera nezvala, ale že je ze zákona povinna mu vystoupení umožnit.

Spojenými státy se šíří rasismus

V polovině srpna při demonstraci neonacistů v Charlottesvillu jeden člověk zemřel a několik bylo zraněno. Kritiku obou stran pak sklidil rezident USA Donald Trump, který v první reakci na násilnosti hovořil o odpovědnosti „mnoha stran“. Po silném tlaku médií a politiků ale výslovně kritizoval rasisty a neonacisty.

Tisk Spencera označuje za „radikálního bělošského extremistu, který chce z USA udělat čistě bělošské etnikum“. Byl také jedním z organizátorů demonstrace v Charlottesville. Často při pravicových protestech provolává nacistická hesla jako „krev a půda“, nebo „židi nás nenahradí“, při prezidentských volbách prý vykřikoval „Heil Trump!“.

Projevy rasismu nechybí ani v České republice: