Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Novodobý Palach? Ve Varšavě se na protest proti vládě pokusil upálit muž

Autor: ČTK, mah - 
19. října 2017
23:40

Dramatické chvíle ve čtvrtek zažili lidé v hlavním městě Polska. Zřejmě na protest proti konzervativní vládě strany Právo a spravedlnost se v centru Varšavy pokusil upálit neznámý muž. Na místě po něm zbyly letáky a megafon. O dramatu informovala polská média.

Podle líčení svědků se tragédie odehrála před Palácem kultury a vědy po páté hodině odpoledne. Starší muž se tam polil blíže neurčenou tekutinou a pak se zapálil. Kolem něj ležely rozházené letáky a megafon, napsal na svém webu list Rzeczpospolita. Je proto pravděpodobné, že v pozadí tohoto zoufalého činu je politický motiv.

„Na místo rychle dorazila policie, hasiči a záchranná služba. Muž byl převezen do nemocnice ve vážném stavu,“ sdělila podle agentury AFP policejní mluvčí Magdalena Bienieková.

Svědkyně události, liberální radní varšavského zastupitelstva Paulina Piechnová Wienckiewiczová na Twitteru zveřejnila fotografie letáků. Z nich je zřejmé, že muž protestoval proti „omezování občanských svobod vládou“, proti „porušování zásad demokracie a ústavy“ a proti likvidaci „ústavního soudu a nezávislé justice“. Vyzýval přitom vládnoucí stranu Právo a spravedlnost (PiS), aby jednala v rámci demokratického právního státu.

Protestující zároveň obvinil předsedu PiS Jaroslawa Kaczyńského a vedení strany, že „mají na rukou krev“. V této souvislosti také vyzval Poláky, aby změnili tuto vládu, „dřív než zničí celou naši zem, dřív než nás zcela zbaví svobody“.

„Miluji svobodu nade vše. Proto jsem se rozhodl upálit a doufám, že moje smrt pohne svědomím,“ napsal muž podle AFP. Postupoval podobně jako Jan Palach v tehdejších Československu, který odmítal ruskou okupaci.

priserka ( 20. října 2017 07:03 )

Upálit se nebo jinak zasebevraždit se může jen psychický nerušený člověk. Každý se má natolik rád, že z bolestí a smrti má strach. Není třeba z takových lidí dělat hrdiny, i když melou něco o sebeobětování pro národ. Nevěřím tomu...

Zobrazit celou diskusi