Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Ukrajina stopla vlak s opozičníky. Saakašvili: „Dělají z cestujících rukojmí“

Autor: jer, ČTK - 
10. září 2017
16:37

Na pokyn z Kyjeva byl v neděli v polském městě Przemyśl zadržen mezinárodní rychlík ukrajinských státních železnic, v němž chce na Ukrajinu vycestovat gruzínský exprezident a bývalý oděský gubernátor Michail Saakašvili. Mluvčí ukrajinské společnosti Ukrzaliznycja oznámila, že ve vlaku se nachází „osoba bez dokladů potřebných ke vstupu do země“. Saakašvili je v Kyjevě v nemilosti kvůli ostré kritice vlády prezidenta Petra Porošenka.

Bývalý gruzínský prezident, který je ve vlasti stíhán pro údajné překročení pravomocí, byl nedávno zbaven ukrajinského občanství a už v roce 2015 ztratil i občanství gruzínské. Porošenko původně Saakašviliho na Ukrajinu sám povolal a v roce 2015 mu svěřil post oděského gubernátora. Později ale gruzínský exprezident Porošenka tvrdě kritizoval za to, že prý váhá v zemi s reformami a otevírá dveře korupčníkům. Saakašvili se s ním rozešel a založil na Ukrajině vlastní politickou stranu. Zpráva o odebrání ukrajinského občanství ho zastihla v cizině.

Pokus o návrat na Ukrajinu ohlásil Saakašvili předem, na polsko-ukrajinském přechodu ho v neděli podle agentury Unian očekávaly davy příznivců a novinářů. Spolu s ním ve vlaku, který zůstal stát na perónu v Przemyślu, cestuje několik opozičních poslanců ukrajinského parlamentu v čele s hlasitou kritičkou Porošenka, bývalou ukrajinskou premiérkou a šéfkou strany Vlast Julijí Tymošenkovou.

Rychlík spojující Przemyśl s Kyjevem měl mít po přejezdu polsko-ukrajinské hranice první zastávku ve Lvově, kde původně chtěl Saakašvili vystoupit. Hranici ale zatím souprava nepřekročila, protože vedení ukrajinských železnic ji ještě na polském území zadrželo. Pokud prý Saakašvili vlak neopustí, ostatní cestující dostanou k dispozici autobusy, které je na místo určení dopraví.

Saakašvili v rozhovoru s novináři obvinil kyjevské úřady, že si cestující vlaku berou jako rukojmí. „Porošenko jim vzkázal, že nikam nepojedou. Jsou tu děti a ukrajinští občané, kteří se chtějí dostat domů,“ řekl agentuře Reuters. Dodal. že z vlaku odmítá vystoupit.

Polské úřady zatím dávají od incidentu ruce pryč s tím, že vlak patří Ukrajině. Jakmile se prý rozjede, provede polská strana náležité celní a pasové úkony nezbytné pro opuštění schengenského prostoru. Ukrajinská prezidentská kancelář konflikt v Premyślu nekomentovala.

Video  Ukrajinští politici si sprostě nadávali, vzduchem létaly sklenice.  - Reuters
Video se připravuje ...

salto ( 11. září 2017 08:34 )

Dobře to dělá ten banderovec, dobře a Poláci dělají jakoby nic. Však taky mají společného nepřítele...

Zobrazit celou diskusi