Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Austrálie nasadí do boje se žraloky vojenské drony. Zvíře najdou i 9 metrů pod vodou

Autor: ČTK - 
19. října 2017
11:06

Austrálie hodlá rozmístit bezpilotní letouny vybavené kamerami v kvalitě, jaká se používá pro vojenské účely, aby hlídaly výskyt žraloků u pobřeží a okamžitě vysílaly poplach pobřežní hlídce a na chytré hodinky plavců. Informoval o tom zpravodajský server The Times. Tyto kamery, jejichž technologie byla vyvinuta k vyhledávání vojenských cílů, jsou schopné zaznamenat žraloka až do hloubky devíti metrů pod hladinou.

Během následujících týdnů budou bezpilotní letouny s těmito kamerami testovány u pobřeží západní Austrálie, kde od roku 2000 zemřelo při útocích žraloků 15 lidí. Loni tu bylo zaznamenáno 26 útoků žraloka na člověka; dva napadení lidé nepřežili.

Technologii pro sledování žraloků upravila společnost Shark Alert International, podle níž kamera pořídí každou vteřinu sedm záběrů na pěti různých frekvencích. „Je to jako rentgen oceánu,“ řekl ředitel firmy Chris Gurtler.

K hlídání částí moře v okolí australských pláží se dlouhou dobu používali lidští pozorovatelé v nízko přelétávajících letadlech. Ovšem podobný postup je velmi náročný a nákladný, a zaznamenání nebezpečných žraloků touto metodou není stoprocentní.

Pokud je žralok více než 200 metrů od letové trasy, nachází se přímo pod letadlem, anebo je v hloubce více než 2,5 metru pod hladinou, pak je šance, že ho člověk z letadla zahlédne, prakticky nulová, uvedla vědecká webová stránka Spatial Source.

Použití kamer bude levnější

Multispektrální kamery společnosti Shark Alert pokryjí podstatně větší plochu oceánu a jejich výkon nenarušují ani vlny, ani třeba odlesk slunce na mořské hladině.

Nová kamerová technologie se testovala v Kalifornii s využitím 2,5 metru dlouhého modelu velkého bílého žraloka, což je druh odpovědný za nejvyšší počet smrtících útoků na člověka v australských vodách. Kamery tento model ve všech testovaných případech spolehlivě zachytily. Navíc bude jejich použití podstatně levnější, protože provoz dronu je méně nákladný než let stroje s lidskou posádkou.

Pokud kamera zaznamená přítomnost žraloka, předá dron tuto informaci okamžitě pobřežní hlídce a varování bude možné rovněž rozeslat na chytré telefony, hodinky či jiná zařízení vybavená potřebnou aplikací.

Systém žraloky odliší od delfínů, rejnoků či surfařů

Další systém bezpilotních letounů pátrajících po přítomnosti žraloků se bude testovat u australského východního pobřeží. Jmenuje se SharkSpotter, disponuje umělou inteligencí a využívá algoritmus, aby našel žraloky a jejich záběry živě nahrával a přenášel z dronů na pobřeží.

Tento systém dokáže žraloky odlišit od delfínů, rejnoků a dalších mořských tvorů či od surfařů. Dron má přímo na palubě megafon, kterým může v případě hrozícího nebezpečí varovat plavce, aby urychleně opustili vodu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi