Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Goethova věž ve Frankfurtu lehla popelem. Město přišlo o oblíbenou atrakci

Autor: base, ČTK - 
12. října 2017
11:00

Největší a nejstarší dřevěnou vyhlídkovou věž ve Frankfurtu nad Mohanem zcela zničil požár. Informovala o tom ve čtvrtek agentura DPA. Příčiny požáru Goethovy věže (Goetheturm), která se nacházela v lese na kopci nad městem, zatím nejsou známy.

„Věž se v důsledku požáru zřítila a už se nedá zachránit,“ řekl mluvčí hasičského sboru ke zkáze 43 metrů vysoké věže. Ta byla oblíbeným výletním místem a nabízela krásný výhled na celé město a okolí.

Hasiči uvedli, že vzhledem k výšce plamenů a nebezpečí zhroucení věže se nemohli po příjezdu na místo pustit do likvidace požáru. Nejprve museli zabezpečit zalesněné okolí rozhledny.

Z vyšších pater zbyly jen pilíře

Věž samu se hasičům zachránit nepodařilo, dolních deset metrů rozhledny bylo ve čtvrtečních ranních hodinách stále v plamenech a z vyšších pater zbývaly pouze opěrné pilíře.

„Hasiči nechají Goethovu věž dohořet,“ sdělil policejní mluvčí. Jakmile pomine riziko dalšího hroucení stavby, budou zahájeny hasicí práce, dodal mluvčí. „Hašení pak bude pouhá formalita,“ řekl mluvčí hasičů.

Stavby v blízkosti vyhlídkové věže, jako například kavárna, nebyly díky ochlazování okolí rozhledny poškozeny.

Goethova věž, nacházející se v městské části Sachsenhausen, patřila podle informací města Frankfurt nad Mohanem k nejvyšším dřevěným rozhlednám v Německu. Název dostala při otevření v roce 1931 u příležitosti blížícího se stého výročí úmrtí slavného německého spisovatele Johanna Wolfganga Goetha, který se ve Frankfurtu narodil.

Podívejte se, jak dětský tábor zachvátil požár:

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi