Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Poznáte, že vám někdo lže? Máme pro vás podrobný návod! 8 příznaku každého lháře

  • Autor: aba - 
    8. 10. 2017
    12:11

    Lhaní je pro mnohé neakceptovatelné, pro některé běžná rutina. Někdo lže o maličkostech a někdo dokáže vést dvojí život. Víte ale, jak poznat, že vám někdo lže do očí? Vědci přišli s popisem chování, které se objevuje jen ve chvíli, když člověk lže.

  • 1.Pauza před odpovědí

     

     

     

    Lhaní je pro tělo i mysl komplexní proces. Při položení otázky mozek vždy jako první vyprodukuje pravdivou odpověď. Pak ji ale musí potlačit, vymyslet lež a tu pak prezentovat. To má často za následek dlouhé pauzy mezi položením otázky a odpovědí, nervózní smích či otázky typu „proč se na to ptáš“, kterými se dotyčný snaží získat více času k vymyšlení komplexnější lži.

     

     

     

  • 2.Oční kontakt

     

     

     

    Oči jsou, jak se o nich často říká, bránou do duše a žádný jiný tvor nemá tolik možných výrazů očí jako člověk. A jsou to právě oči, které prozradí, že neříkáme úplnou pravdu. Expertka na řeč těla Judi James tvrdí, že pokud se člověk podívá nahoru doleva, znamená to, že si přehrává vzpomínku, ze které pak vznikne odpověď na otázku. Pokud se ale podívá na nahoru doprava, je to často znakem, že se daný jedinec pouští do kreativního procesu ve svém mozku, tedy do vymýšlení lži. Tíha viny ze lži také často způsobí přerušení očního kontaktu z tazatelem a člověk, který se chystá lhát, se podívá dolů nebo do dálky.

     

     

     

  • 3.Dýchání

     

    Ohýbat pravdu způsobuje i fyziologické projevy, které jsou viditelné okem. Lhaní vyvolává ve většině lidí stresovou reakci těla, která se projeví suchem v ústech, zvýšeným pocením a zrychleným tepem. Rytmus dechu je kratší, lhář dýchá povrchově a rychleji.

  • 4.Přehrávání

     

    Lhář bude často přehánět a přehrávat, a to jak ve své mluvě, tak v gestikulaci ve snaze být ve své lži co nejpřesvědčivější. Tyto přehnané signály řeči těla zahrnují nepřetržitý oční kontakt (často dokonce bez mrkání) a přehnanou gestikulaci.

  • 5.Poker face

    Takzvaná pokerová tvář, tedy výraz, při kterém ve tváři nemůže druhý člověk číst, je také jedním ze znaků lháře. Veškeré svaly a mimikry lháři ztuhnou na obličeji.

  • 6.Schovávání tváře

    Při lhaní mnoho jedinců zakusí silné nutkání odvrátit se a schovat hlavu před posluchačem. To může vést i ke gestům zakrývajícím tvář, například doteku nosu nebo zakrývání si úst.

  • 7.Sebeuklidňující gesta

    Taková gesta používáme běžně v malé míře všichni, lháři je ale budou používat více, než je obvyklé. Jedná se například o pohupování, uhlazování si vlasů nebo hraní si s prstýnky či jinými ozdobami. Tato gesta mají své kořeny ve stresu vyvolaném lží.

  • 8.Mikro gesta

    Jak název napovídá, jedná se o malá a těžko postřehnutelná gesta nebo výrazy tváře, které rychle pominou a tak je složité je zachytit. Experti k jejich zachycení používají zpomalené filmové záběry, aby zachytili okamžité a upřímné projevy řeči těla. Pro laika jsou tato mikro gesta nejlépe k zachycení ve tvářích lháře ve chvíli, kdy dokončil svou lež. Na sekundu se může objevit změněný výraz kolem úst nebo rychlé uhnutí očima.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi