Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Trump si dal limit: 45 tisíc uprchlíků za rok. Obama byl ochotný přijmout 110 tisíc

Autor: ČTK, var - 
28. září 2017
08:05

Administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa chce v nadcházejícím fiskálním roce, který začíná v říjnu, přijmout maximálně 45 tisíc uprchlíků. Informovala o tom agentura Reuters s tím, že Trump kvótu formálně oznámí v nadcházejících dnech. Na letošní fiskální rok byl strop nastavený ještě demokratickým prezidentem Barackem Obamou 110 tisíc běženců, Trump ale program omezil na 50 tisíc lidí.

Chystané opatření již Trumpova administrativa sdělila ve zprávě Kongresu. V dokumentu se například uvádí, že pro Afriku činí limit 19 tisíc uprchlíků, pro Blízký východ a jižní Asii 17 500, pro Latinskou Ameriku a Karibik 1500 lidí a pro Evropu se Střední Asií 2000 běženců.

 

Snížení kvót odráží podle AP Trumpův postoj k přijímání běženců, který prokázal po lednovém nástupu do prezidentské funkce. Trump totiž o více než polovinu snížil kvótu stanovenou na letošní fiskální rok, který končí v sobotu. Ačkoli limit činil 50 tisíc lidí, konečné číslo je odhadováno zhruba o 4000 běženců vyšší. Pro srovnání, o rok dříve za Obamovy administrativy přijaly Spojené státy necelých 85 tisíc uprchlíků.

Video  Drsný střet policie a uprchlíků v Římě: Létalo kamení, policie nasadila vodní děla  - Reuters
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi