Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Mezi Mexikem a USA vyroste osm zdí. Celkem projekt vyjde na 839 miliard

Autor: Markéta Mikešová - 
27. září 2017
17:50

Po měsících výběrových řízení, sporů a kontroverzí začala v noci z úterý na středu stavba osmi prototypů Trumpovy dlouho slibované zdi na hranicích Spojených států a Mexika. Oznámila to americká celní a pohraniční stráž (CBP), která zároveň uvedla, že stavební společnosti mají na dokončení konstrukcí zhruba 30 dní.

Jsme odhodláni ochránit naší hranici, což zahrnuje i stavbu pohraniční zdi,“ uvedl výkonný šéf CBS Ronald Vitiello v prohlášení. „Naše dlouhodobá strategie zabezpečení amerického lidu zahrnuje bariéry, novou infrastrukturu, technologie a lidi. Chystané prototypy nám se všemi věcmi pomohou,“ pokračoval.

Na stavbu bylo vybráno šest společností z celé země, které postaví osm zdí. Polovina bude postavena z betonu a polovina z dalších materiálů. Jejich výška je plánovaná 5,4 metru až 9,1 metru a mají jediný účel – zabránit ilegálnímu vstupu do země. Před finálním uvedením do služby je otestuje americké ministerstvo vnitřní bezpečnosti.

Úřady očekávají, že výstavbu budou doprovázet protesty. Některé oblasti proto zavádějí dočasná pravidla, která budou platit po dobu konstrukce. Například v části San Diega jménem Otay Mesa byla zřízena zóna se zákazem vstupu a soukromým parkováním. Necelé tři kilometry od toho pak byla vyznačena oblast „svobody slova“, kam mohou lidé přijít a vyjádřit nesouhlas.

Deník San Diego Union-Tribune nicméně uvádí, že žádné protesty zatím nebyly zaznamenány.

Cena se odhaduje na 38 miliard dolarů

Americký prezident Donald Trump, z jehož iniciativy stavba zábran vychází, na začátku měsíce zmírnil svoji výhrůžku, že pokud americká vláda financování zdi neodsouhlasí, celou ji rozpustí, a uzavřel s Demokraty, kteří projekt od začátku kritizují, dohodu, jejíž součástí je odložení financování.

Trump také uvedl, že schválení programu na ochranu dětských uprchlíků DACA nebude podmiňovat souhlasem se stavbou zdi. Ještě dříve tvrdil, že za celý stavební projekt zaplatí Mexiko, což mexická vláda důrazně odmítla.

V současnosti se cena pohraniční zdi odhaduje na 38 miliard dolarů (839 miliard korun). Každý jeden prototyp bude stát 500 tisíc dolarů (11 milionů korun) a zaplatí ho ministerstvo vnitřní bezpečnosti ze svých interních programů.

 

alfasamec ( 27. září 2017 19:05 )

Národy by se měly sbližovat, a ne rozdělovat zdmi, ehm, že? To bylo křiku. kvůli plotu v Matiční ulici v Ústí, co? A kvůli plotům v souvislosti s migranty. Jak je vidět, když se chce, jde všechno.

dzelo ( 27. září 2017 18:15 )

To se nám to staví když nám státy půjčují. Nejzadluženější země světa musí vyhledávat války jak jinak by ten dluh zaplatili!

Zobrazit celou diskusi