Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vandalové natřeli Kolumbově soše ruce na červeno. Připsali i vzkaz o nenávisti

Autor: pet, ČTK - 
13. září 2017
16:00

Po pomnících představitelů americké Konfederace se předmětem diskuse v USA stala socha mořeplavce Kryštofa Kolumba v newyorském Centrálním parku, kterou v pondělí poškodili neznámí vandalové. Postavě muže, jehož plavba stála na začátku kontaktů Evropy a Ameriky, nabarvili ruce na červeno a na piedestal napsali výzvu proti nenávisti, uvedl deník The New York Times.

Kolumbus je jednou z historických postav, o jejichž významu se vedou v USA spory. Zatímco podle části lidí je přínos jeho plaveb pro kontakty „starého“ a „nového“ světa nezpochybnitelný, podle jiných se jeho lidé provinili násilím na domorodých obyvatelích, které začali Evropané po Kolumbově příjezdu masově zabíjet.

Zjevně protikolumbovské poselství nesly jak symbolicky krvavě červené ruce newyorské sochy, tak nápis „Nenávist nebude tolerována“, který nechala správa parku odstranit. O tom, jak bude vypadat samotná nadživotní Kolumbova socha v budoucnu, se však bude rozhodovat na newyorské radnici.

Vandalové poničili sochu Kryštofa Kolumba v Central parku v New Yorku. Vandalové poničili sochu Kryštofa Kolumba v Central parku v New Yorku. | Twitter

Newyorský starosta Bill de Blasio nedávno rozhodl o vytvoření komise, která se bude zabývat pomníky historických postav, které jsou považovány za kontroverzní. Reagoval tím na diskuse vyvolané odstraňováním soch generálů a jiných představitelů americké Konfederace, k němuž v poslední době sahají státy na jihovýchodě USA.

Veřejný dialog hraje významnou roli, a proto dal starosta dohromady expertní komisi… Vandalismus není odpověď,“ kritizoval poničení sochy de Blasiův mluvčí Eric Phillips.

Samotný starosta největšího amerického města přitom prohlásil, že sochy by nemusely být rovnou odstraňovány a v některých případech by stačily doplňující tabulky s objasněním všech historických okolností.

 

 

salto ( 14. září 2017 07:54 )

A to jim vadí? Přijďte do ČR, tady se může všechno

Zobrazit celou diskusi