Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Panika ve vzduchu: Do motoru letadla vlétl pták a způsobil explozi

Autor: Darina Jíchová - 
5. září 2017
17:30

Letadlo japonské letecké společnosti JAL, které mířilo do New Yorku, muselo nouzově přistát na letišti v Tokiu. Do motoru pravděpodobně vletěl pták a způsobil malou explozi, stojí v oficiální zprávě JAL. Na palubě Boeingu 777 bylo 233 cestujících a 15 členů posádky, letadlo vzlétalo z tokijského letiště Haneda v 11 dopoledne místního času, ale muselo se vrátit a nouzově přistát. 

„Vypadá to, že se něco dostalo do motoru, když vzlétali, asi pták,“ řekl mluvčí letecké společnosti. „Letadlo vypustilo palivo, aby snížilo svou hmotnost a mohlo bezpečně přistát,“ dodal.

Na videu televizní stanice je jasně vidět moment, kdy z motoru vyšlehnou plameny, nikdo však naštěstí nebyl zraněn. Zaměstnanec letiště uvedl, že jedna ze čtyř ranvejí vzplála poté, co odklidili letadlo JAL, ale oheň byl brzy uhašen.

Podívejte se na záznam střetu s ptákem:

 

„Pro jistotu jsme uzavřeli ranvej, protože by se na ní mohly vyskytovat kusy letadla, nevíme o tom, že by na letadle byly nějaké velké škody, nedošlo ani k výraznému zpoždění,“ oznámil mluvčí letiště. Podle Asociace britských pilotů je střet s ptákem málokdy nebezpečný. „Letadlo je konstruované tak, aby vydrželo náraz, piloti za sebou mají náročný trénink a na takové situace jsou připravení,“ řekl specialista z Asociace Stephen Landells.

Nejznámější případ, kdy se letadlo střetlo s ptákem, je let americké letecké společnosti US Airways z roku 2009, který se do podvědomí veřejnosti zapsal jako „zázrak na řece Hudson“. Pilot bezpečně přistál v řece i s dvěma poničenými motory, kapitán Chesley „Sully“ Sullenberger zachránil život 155 pasažérům a celý příběh posloužil jako námět pro hollywoodský film.

Problémy s letadly jsou nejrůznějšího druhu, některé incidenty bohužel končí tragicky:

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi