Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

V Bruselu útočil nožem na vojáky 30letý Somálec. Hlídka ho zastřelila

Autor: ČTK, var - 
26. srpna 2017
08:35

Vojenskou hlídku v centru belgické metropole Bruselu napadl v pátek nožem 30letý Somálec z města Bruggy. Podrobnosti k pachateli v sobotu zveřejnil server belgického listu La Derniére Heure. Prokuratura útok označila za terorismus. Jeden voják utrpěl lehčí zranění, než hlídka muže zastřelila.

Pachatel, kterého list identifikoval iniciálami A. H., pocházel z Brugg, které jsou od Bruselu vzdálené přibližně 90 kilometrů. Bezpečnostní složky jej v souvislosti s terorismem neznaly. Úřady se domnívají, že jednal osamoceně.

Somálec napadl nožem dva vojáky. Podle prokuratury jednoho lehce zranil na ruce. Následně jej hlídka zastřelila.

„Myslíme si, že šlo o teroristický útok,“ uvedla mluvčí prokuratury. Podle ní pachatel dvakrát vykřikl „Alláhu akbar!“ (arabsky Bůh je veliký).

Incident se stal kolem 20:20 SELČ na třídě Émile Jacquemain. Na místo dorazily posily, které oblast uzavřely. Policie uvedla, že situaci má pod kontrolou.

Premiér Charles Michel vyjádřil podporu vojákům a pochválil bezpečnostní síly za ostražitost. „Situaci sledujeme,“ dodal.

Kvůli hrozbě teroristických útoků střeží bruselské ulice kromě policie i vojenské hlídky. Loni v březnu sebevražední atentátníci zabili na letišti a v metru v Bruselu celkem 32 lidí. Letos v červnu vojáci na bruselském hlavním nádraží zastřelili muže, který se pokusil o sebevražedný atentát. Žádné další oběti si tento incident nevyžádal.

Video  Brusel rok poté: Natáčeli jsme na místech, kde islamisti zabili 35 lidí  - Tomáš Polák, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Pink ( 26. srpna 2017 12:42 )

U nás by hlídka měla smůlu,asi by skončili po odpykání trestu na úřadu práce.

pp10 ( 26. srpna 2017 11:45 )

Aha, takze, kdyz se jedna o obycejne lidi, tak se mlzi a mlzi a zatlouka a vsemozne se cin omlouva..... ale pokud zautoci na vojaky, tak se rovnou zastreli a klidne se to muze napsat o co a o koho jde???? To je ta svoboda??? Svoboda ceho nebo koho???

lug70 ( 26. srpna 2017 09:33 )

Zajímavé je, že když islámský čmoud zaútočí na obyčejné lidi, tak první co se z médií dozvíme je, že motiv útočníka není znám. Později nám oznámí, že o terorismus nešlo, ale o čin psychicky narušeného člověka. Pořád se opakuje to samé.

Zobrazit celou diskusi