Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Terorista nožem v Bruselu zaútočil na vojáky. O chvíli později muž nožem napadl policisty v Londýně

Autor: ula, ČTK - 
25. srpna 2017
21:56

Útočník dnes večer v centru belgické metropole Bruselu napadl nožem vojenskou hlídku, která ho zastřelila. Oznámila to belgická prokuratura, která útok označila za terorismus.  Dva vojáci, které napadl, utrpěli lehká zranění, uvedl server belgického listu La Derniére Heure. Podobný incident se odehrál před Buckinghamským palácem v Londýně, kde policie zadržela muže, který nožem zaútočil na policisty. Dva z nich byli při incidentu zraněni.

„Myslíme si, že šlo o teroristický útok,“ uvedla mluvčí prokuratury. Podle ní útočník dvakrát vykřikl Alláhu akbar! (arabsky Bůh je veliký)

Útočník, který hlídku napadl nožem, podlehl střelným zraněním. Podle médií byl útočník ve věku kolem 30 let.

Podle webu La Derniére Heure, který se odvolává na zdroje z armády a policie, se incident stal kolem 20:20 SELČ na třídě Émile Jacquemain. Na místo dorazily posily, které oblast uzavřely. Policie uvedla, že situaci má pod kontrolou.


Jeden z vojáků byl podle prokuratury lehce zraněn ve tváři, druhý na ruce.
Premiér Charles Michel vyjádřil podporu vojákům a pochválil bezpečnostní síly za ostražitost. „Situaci sledujeme,“ dodal.

Útok na letišti v Bruselu v březnu loňského roku:

Video  Okamžik výbuchu! Explozi na bruselském letišti zaznamenaly kamery!  - YouTube
Video se připravuje ...


Kvůli hrozbě teroristických útoků střeží bruselské ulice kromě policie i vojenské hlídky. Loni v březnu sebevražední atentátníci zabili na letišti a v metru v Bruselu celkem 32 lidí. Letos v červnu vojáci na bruselském hlavním nádraží zastřelili muže, který se pokusil o sebevražedný atentát. Žádné další oběti si tento incident nevyžádal.

Další útok v Londýně

Londýnská policie dnes večer před Buckinghamským palácem zadržela muže, který ji ohrožoval nožem. Při zatýkání byli dva policisté lehce zraněni, uvedly s odkazem na policejní komuniké tiskové agentury. Muž byl zatčen kvůli podezření, že se dopustil těžké újmy na zdraví a útoku na policisty.

Buckinghamský palác je sídlem královny Alžběty II. Na místě podle očitých svědků, citovaných stanicí BBC, hlídkují těžce ozbrojení strážci zákona. Policie podle BBC uvedla, že je ještě brzy na to říci, zda incident souvisí s terorismem.

Zranění policisté nebyli převezeni do nemocnice, stačilo ošetření na místě. V Británii platí zvýšená bezpečnostní opatření kvůli hrozbě teroristických útoků. Při nich během letošního roku přišlo o život 36 lidí.

santikxauz ( 26. srpna 2017 10:41 )

To byl pouze umírněný,protože neměl kalašnikova.

naidka ( 26. srpna 2017 09:55 )

Tyto zprávy se stávají tak běžnými, že už se nad nimi pomalu nikdo ani nevzrušuje..

sronin ( 26. srpna 2017 07:52 )

jednou je to pomatený frustrovaný jedinec, jindy jednoznačně terorista .... nevyznám se v tom ... chtělo by to návod z parlamentu EU

fotrpjotr ( 26. srpna 2017 01:34 )

Terorista se chtěl integrovat a oni ho zastřelí,to zase sluníčkáři propláčou.

Zobrazit celou diskusi