Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Mladá Chorvatka se přiznala k založení požáru: Byla to pomsta Srbům

Autor: ČTK ljš - 
23. srpna 2017
22:24

Chorvatští hasiči pokračují v boji s řadou požárů, které v posledních dnech ničí rozsáhlou oblast podél jadranského pobřeží. Některé se už podařilo dostat pod kontrolu, někde se oheň rozhořel znovu. Média ale věnují pozornost spíš nezletilým či mladistvým pachatelům, kteří mají část požárů na svědomí.

Jeden z nich založila nedaleko dalmatského města Benkovace 25letá Chorvatka, která se přiznala, že to udělala ze zášti vůči Srbům. „Nemám Srby ráda už od války (1991–1995). Tehdy nám byl podpálen dům a moje rodina přišla o všechno,“ citoval její přiznání deník Jutarnji list s odvoláním na sdělení policie.

Oheň zapálila u obce Brgud, která leží asi deset kilometrů od Benkovace a v níž většinu z 15 obyvatel tvoří Srbové. Za obecné ohrožení jí hrozí až pětileté vězení.

Portál Šibenik.IN napsal, že na policejní stanici v Kninu bylo přivedeno několik osob podezřelých ze založení požárů v Šibenickokninské župě. Je mezi nimi pět nezletilých dětí a osmnáctiletý mladík. Dva chlapci se přiznali k zapálení ohně v Národním parku Krka; hlídače parku na ně upozornila pracovnice archeologického naleziště Burnum.

Zobrazit celou diskusi