Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Za ubodání reportérky ho chtěli popravit. Muž unikl smrti na poslední chvíli díky DNA

Autor: Darina Jíchová - 
24. srpna 2017
23:15

Guvernér státu Missouri Eric Greitens zastavil připravovanou popravu poté, co se objevily pochybnosti o vině vězně. Marcellus Williams (48) byl odsouzen za ubodání reportérky Lishy Gaylové (†42). Jen několik hodin před Williamsovou popravou přišel do věznice e-mail od guvernéra Greitense, který požadoval zastavení procedury.

Williams se měl v srpnu roku 1998 vloupat do domu oběti, ale když zjistil, že je doma, vzal z kuchyně nůž a Gaylovou s ním zabil. Podle soudního lékaře měla na těle 27 řezných ran a 16 bodných. Williamse pak usvědčila především výpověď Henryho Colea, se kterým sdílel celu. Williams se mu prý k činu přiznal. Otázkou ale je, zda Coleovi nešlo jen o finanční odměnu, kterou nabízela rodina zemřelé, za jakoukoli informaci o vrahu Gaylové. 

Poprava byla odložena už jednou, právě proto, aby mohl proběhnout nový test DNA. Guvernérovo rozhodnutí bylo reakcí na doloženou evidenci toho, že DNA nalezená na noži, nepatřila odsouzenému. Státní obhájce Bob McCulloch nový důkaz ale smetl ze stolu s tím, že existuje mnoho dalších, které prokazují Williamsovu vinu.

„Trest smrti je trest nejvyšší a permanentní, při jeho výkonu si musíme být jistí, že nikde při soudním procesu nedošlo k chybě a vězeň je skutečně vinný,“ napsal ve svém mailu Greitens. Guvernér jmenoval pětičlennou komisi složenou z bývalých soudců, kteří případ znovu projdou a poradí Greitensovi, jak postupovat dál. Zatím nebyl stanoven žádný termín, do kdy se mají vyjádřit.

Williamsův obhájce Kent Gipson, který se na guvernéra obrátil, uvedl, že pozastavení popravy byl správný krok. Už dříve se o něco podobného snažil. „Online petici o zrušení popravy podepsalo čtvrt milionu lidí. Případ vzbudil velkou pozornost nejen doma, ale i ve světě,“ řekl Gipson.

Gipson se odvolal k nejvyššímu americkému soudu v prosinci minulého roku, když testy ukázaly, že DNA na noži není Williamsova. Teprve modernější technologie dovolila podrobnější rozbor vzorků, které policie zajistila. Nicméně neopomněl zmínit, že vlasy a nehty, které byly nalezeny na košili oběti, také nepatřily jeho klientu.

Neprůkazné výsledky testů

McCulloch ale řekl, že výsledky testů jsou neprůkazné. „Williams je ten, kdo spáchal tuhle vraždu. Před 20 lety se rozhodl, že v domě zůstane. Slyšel, jak jde Lisha Gayleová po schodech, a mohl odejít, ale neodešel. Teď se svým rozhodnutím musí žít – a také zemřít,“ dodal žalobce, který je přesvědčený, že speciálně ustanovená komise dojde ke stejnému závěru jako on.

I Loree Anne Paradisová, mluvčí nejvyššího státního zástupce Joshe Hawleyho, uvedla, že i přes toto zdržení si je jejich kancelář jistá, že je Williams vinný, soudí tak na základě dalších důkazů a výpovědí svědků.

Před kanceláří gubernátora již několikrát protestovali lidé, kteří se dovolávali toho, aby byla poprava zastavená, někteří mu pak napsali děkovné vzkazy: „Děkujeme, že jste použil svou moc k prokázání pravdy a spravedlnosti, ne každý má takovou odvahu.“ Na sociálních sítích lidé označili americký soudní systém za rasistický: „Černý muž sedí za vraždu bílé ženy, do vězení ho poslali bílí, kteří odmítají důkazy o jeho nevině.“

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi