Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Hasiči zachránili 18 selat před ohněm. Vděčná farmářka jim je poslala v klobásách

Autor: Mii - 
23. srpna 2017
23:00

Neobvyklý projev vděku zažili britští hasiči z města Pewsey, hrabství Wiltshire. Před půl rokem během požáru stodoly zachránili 18 selat a dvě dospělé prasnice. Majitelka farmy pak čuníky vykrmila a vzorky poslala hasičům zpět v podobě klobás. Zatímco oni si pochutnali, řadu lidí příběh znechutil, všiml si web televize BBC.

Selata se ocitla v ohrožení života letos v únoru, když na statku farmářky Rachel Riversové vzplála stodola s 60 tunami slámy. Hasičům se tehdy podařilo všech 18 čuníků společně s dvěma prasnicemi zachránit. Farmářka zachráncům poděkovala a řekla, že jakmile půjdou zvířata na porážku, produkt vytvořený z nich jim přinese.

O šest měsíců později udělala přesně to, co slíbila. „Chtěla jsem jim poděkovat. Tehdy jsem slíbila, že jim klobásy přinesu a oni vypadali, že se na ně těší,“ vysvětlovala Riversová pro BBC.

Hasiči byli z klobás nadšení. Osmažili si je na ohni a jejich vychutnávání vystavili na internet. Negativní reakce, které následovaly, neřešili. Neřešila je ani Riversová, i když přiznala, že tušila, že vegetariáni a bojovníci za práva zvířat nebudou šťastní.

„Vnímám to jako projev vděku. Hasiče klobásy potěšily. Musím upozornit, že tohle je to, co děláme – nejsme zvířecí svatyně. Snažíme se prasatům dát co nejlepší možný život a pak je porazíme. Celou dobu jsou venku a jsou krmeni organickou potravou, kterou si sami pěstujeme na zahradě,“ vysvětlovala farmářka.

Když hasiči selata zachránili, byla jen dva týdny stará. Riversová tak musela počkat šest měsíců, než zesílí a ztuční.

Znechucení kritici

Někteří lidé na internetu byli činem hasičů a Riversové znechuceni. „To je příšerný příběh. Za záchranu prasátek všechna čest, ale museli zveřejňovat, že si na nich pak pochutnali? Divné,“ napsal uživatel Farrel Monaco. „Proč nemohla farmářka prostě říct díky? Co je špatného na tabulce čokolády?“ psal jiný uživatel.

Hasičská stanice Pewsey vydala jen krátké vyjádření. „Děkujeme Rachel Riversové za to, že nám donesla vzorky klobás. Pokud jste v oblasti a nemáte co dělat, zajeďte za ní, protože jsou fantastické,“ píše se v něm.

Zobrazit celou diskusi