Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

V nemocnici zemřelo 60 dětí, ředitel dostal výpověď. Může za to i nedostatek lékařského kyslíku

Autor: ČTK - 
13. srpna 2017
20:38

Ředitel nemocnice v severoindickém státě Uttarpradéš, kde tento týden zemřelo 60 dětí, byl propuštěn. Uvedla to v neděli agentura Reuters. Indická média v minulých dnech informovala, že vysoký počet úmrtí částečně způsobil nedostatek lékařského kyslíku. Představitelé nemocnice to ale popřeli a uvedli, že příčinou úmrtí byla encefalitida a v některých případech poporodní komplikace.

Média tvrdí, že soukromý dodavatel z nemocnice odvezl své vybavení kvůli nezaplaceným účtům za jeho zapůjčení, proto nemocnice neměla dost kyslíku pro lékařské zákroky. Nemocnice to však odmítla a sdělila, že si dodávky zajistila odjinud. Vedení státu Uttarpradéš přesto v sobotu rozhodlo, že ředitel nemocnice Radžív Misra už nemůže funkci dál vykonávat.

V širším kontextu lidé přikládají vinu hinduistické Indické lidové straně (BJP), která vede federální i uttarpradéšskou vládu.

Nezaplacené dodávky lékařského kyslíku se staly jádrem sporů mezi nemocnicí a vládou státu Uttarpradéš. Propuštěný ředitel v sobotu obvinil představitele státu, že na jeho žádosti o finance nereagovali.

Napsal jsem jim nejméně tři dopisy, řekl v sobotu Misra televizním reportérům. Připomněl, že na problém upozornil v diskuzi během jedné videokonference.

Indie vynakládá na veřejné zdravotnictví asi jedno procento hrubého domácího produktu (HDP), což je v celosvětovém srovnání jedna z nejnižších hodnot. Vláda premiéra Naréndry Módího v minulých letech výdaje na zdravotnictví zvýšila a slíbila, že se zdravotní péče stane cenově dostupnější.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi