Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Přestaňte podporovat ženy v IT, vyzval Google jeho programátor. Dostal padáka

Video se připravuje ...
Autor: mav - 
8. srpna 2017
15:15

Programátor Googlu James Damore sepsal dokument, ve kterém kritizuje mimo jiné „levicové smýšlení“ společnosti a přehnaný důraz na diverzitu. Nelíbí se mu, že se Google snaží prý za každou cenu zaměstnávat více žen. Názory Damora rozpoutaly bouřlivou debatu a programátora za porušení kodexu zaměstnance propustili.

James Damore pracoval v kalifornském Moutain View, když dokument rozeslal kolegům. Propočítává v něm například, nakolik se Googlu vyplatí podle něj „přehnaná podpora žen“. Rovněž tvrdí, že firma podpůrnými programy pro dívky diskriminuje muže.

Ve svém prohlášení Damore zdůrazňuje biologické rozdíly mezi mužem a ženou. Rozčiluje se rovněž, že Google odpůrce „umlčuje“ a odmítá o tématu diskutovat.

Video  Google a genderová práva  - Reuters, Markéta Volfová
Video se připravuje ...

Zatímco někteří zaměstnanci považují jeho vyjádření za poměrně trefné a vnímají ho jako téma k diskuzi, většina stojí za tím, že Damore v textu opakuje jen zažité stereotypy a svými názory podporuje nepřátelské prostředí v práci.

Google nakonec programátora propustil. Oficiálním důvodem je upevňování genderových stereotypů a porušování kodexu zaměstnavatele.

Právě Google čelí obžalobě ze strany amerického ministerstva práce kvůli zjištěným platovým rozdílům mužů a žen. Společnost považuje tvrzení za nepodložené.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi