Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Rekordní pokuta 63 miliard: Google dostal „políček“ za zneužívání postavení

Autor: ČTK, Mii - 
27. června 2017
13:40

Americký internetový gigant Google dostal od Evropské komise rekordní pokutu 2,42 miliardy eur (63,6 miliardy Kč) za zneužití dominantního postavení na trhu. Ve svém vyhledávači podle komise zvýhodňoval jiný vlastní produkt, a to službu pro porovnávání obchodních nabídek. Zatím rekordní pokutu od komise dostal v roce 2009 americký výrobce čipů Intel. Tomu komise vyměřila pokutu 1,06 miliardy eur (dnes 27,8 miliardy Kč).

Eurokomisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová před novináři uvedla, že postup firmy Google znemožnil jiným firmám inovovat a soutěžit na základě kvality, zákazníkům pak bránil ve skutečném výběru služeb. Každý, kdo se nelegálním chováním firmy cítí poškozen, může podle komisařky žádat od Googlu kompenzaci u národního soudu.

„Tímto rozhodnutím od společnosti Google chceme, aby změnila způsob svého fungování a aby čelila následkům svých kroků,“ řekla Vestagerová.

Právní zástupce Googlu Kent Walker v prohlášení pro média uvedl, že firma se závěry vyšetřování Evropské komise nesouhlasí. „Rozhodnutí komise podrobně přezkoumáme, zvážíme odvolání a těšíme se, až budeme v tomto případu moci představit naše argumenty,“ uvedl.

EU vede proti Googlu několik řízení

Google má teď 90 dní na změnu své praxe, jinak může čelit dalším penále až do pěti procent denního obranu své mateřské firmy Alphabet.

„Je na společnosti Google, aby zajistila, že své chování změní a aby vysvětlila, jak to hodlá udělat. Nemám důvod nevěřit, že tak neučiní,“ řekla Vestagerová. Kroky firmy bude komise podle ní dál sledovat. Evropská komise případ vyšetřovala sedm let a úterní rozhodnutí se týká jen jednoho z několika řízení, které vůči Googlu vede. Další dvě se týkají například jeho operačního systému pro mobilní zařízení Android a omezování možností třetích stran zobrazovat kontextovou reklamu konkurentů Google.

Společnost Alphabet, jejíž součástí je i Google, loni podle své výsledkové zprávy zvýšila tržby přibližně o 20 procent na 90,2 miliardy dolarů (2,1 bilionu Kč). Čistý zisk vzrostl o 19 procent na 19,5 miliardy USD (454,6 miliardy Kč).

VIDEO: Podívejte se na porovnání map od Googlu a od Seznamu.

Video  Mapy.cz proti Google Maps - souboj přístupů  - Živě.cz
Video se připravuje ...

Digitt ( 27. června 2017 14:13 )

Komoušskej ksindl zase trestá úspěšné...

hanka666 ( 27. června 2017 14:03 )

Evropska komise je spolek naprostych diletantu a idiotu.

agfor ( 27. června 2017 13:53 )

Akdy konečně dostane německá Milka pokutu za zneužívání postavení ?

Zobrazit celou diskusi