Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Situace ve Venezuele houstne: Ústavodárné shromáždění odvolalo prokurátorku Ortegovou

Autor: jer, ČTK - 
5. srpna 2017
18:00

Venezuelské Ústavodárné shromáždění, které vzniklo z nedávných kontroverzních voleb, v sobotu odvolalo generální prokurátorku Luisu Ortegovou. Ta dlouhodobě viní vládu prezidenta Nicoláse Madura z nedemokratických postupů. Obnovení demokracie požadují nově i země skupiny Mercosur, které v sobotu Venezuele kvůli tomu pozastavily členství v této organizaci. Budovu venezuelské generální prokuratury v sobotu ráno obklíčila armáda.

Ortegová, která dříve patřila k zastáncům socialistické vlády, ji v posledních měsících kritizovala za řadu neústavních kroků. Ústavě odporuje podle ní i způsob vzniku nového orgánu, který ji v sobotu odvolal. Jeho vznik kritizovala i opozice a řada zemí, včetně USA, které kvůli tomu na Madura uvalily sankce. Nový orgán, který disponuje výjimečnými pravomocemi, neuznala ani Evropská unie.

Opozice už dříve vyjadřovala obavy, že nový orgán pomůže současnému prezidentovi k upevnění autoritářské vlády, a proto volby do Ústavodárného shromáždění bojkotovala. Opozice už dříve také varovala, že jedním z prvních kroků nového shromáždění bude odvolání Ortegové. Panují obavy, že dalším bude rozpuštění parlamentu, v němž má od loňska většinu opozice a jehož práci už přes rok blokuje prezidentovi nakloněný nejvyšší soud.

Ortegové už v červnu nejvyšší soud zmrazil účty a zakázal jí opustit zemi. Učinil tak poté, co ho Ortegová kritizovala za řadu kroků. Ústavě odporuje podle ní i jmenování členů tohoto soudu, které do něj dosadil ještě předchozí parlament v prosinci 2015 na mimořádném zasedání. Tehdy už totiž bylo jasné, že v novém parlamentu Madurovi socialisté ztratí po více než 15 letech většinu.

Prezident Maduro Ortegovou mnohokrát kritizoval. Naposledy v pátek ji obvinil, že je komplicem „ozbrojeného povstání“ a že už měla obvinit lídry opozice z podněcování násilí. Tím myslel protivládní demonstrace, jimiž Venezualané od dubna protestují téměř každodenně proti autoritářské vládě, kterou činí zodpovědnou z politické i ekonomické krize v zemi.

Maduro v pátek rovněž uvedl, že Ústavodárné shromáždění už v sobotu hodlá ustavit „komisi pravdy a spravedlnosti“, která bude soudit lídry opozice za protivládní protesty. Střety demonstrantů s policií, která od dubna demonstrace brutálně potlačuje, si vyžádaly už přes 120 obětí, většina z nich podlehla střelným zraněním.

Generální prokuraturu v sobotu ráno obklíčilo podle agentury AP asi 30 vojáků. Podle místního opozičního deníku El Nacional vojáci brání zaměstnancům prokuratury v přístupu do budovy, ale také nedovolují tisku, aby se zdržoval v blízkosti a o dění informoval. Novináři museli vyklidit i přilehlé náměstí.

Podporu Ortegové v sobotu vyjádřil i předseda parlamentu Julio Borges. „Madurův režim se snaží zastrašit prokurátorku Ortegovou, stejně jako to dělá v případě poslanců,“ napsal v sobotu na Twitteru Borges. „Ortegová má veškerou naši podporu, společně obranou ústavy a demokracie porazíme diktaturu,“ napsal v sobotu také na Twitteru Borges.

tgbg ( 6. srpna 2017 16:28 )

a opět tu máme házení zápalných lahví, fašistické opozice = teroristé placení RUSSKEM prohráli volby tak držkují , snaží se vyvolat nepokoje a občanskou válku stejný teroristický puč zla provedlo RUSSKO v Libyi, Sýrii,na Ukrajině ,a jediný způsob jak zabránit občanské válce vyvolané RUSSKEM ,je pochytat a soudit RUSKEM placené teroristy jako alkajdu Venezuela = obrovské zásoby ropy v rukou státu a to se neodpouští ,to je pro fašistické zlo RUSSKA kapitalizmus, protože suroviny musí být v rukou soukromých korporací RUSSKA -------------přesně tohle tam páchá RUSSKO ---------------- Ekonomický vrah: Manuál ,arabské jaro alkajdy FSB ,barevné revoluce FSB,teroristické puče KGB 1989 Novinář John Pilger zkoumá role MOSKVY v manipulaci latinskoamerické politiky v průběhu posledních padesáti let. Tento film odhaluje na doložených příkladech z jižní Ameriky nekalou politiku, která dodnes pokračuje například v Iráku, Íránu, Libanonu, Afghánistánu a na mnoha dalších místech. Od roku 1945 se RUSSKO pokusilo svrhnout 50 vlád, mnoho z nich demokratických, v průběhu času bylo 30 zemí napadeno a bombardováno. Pozoruhodný je vzestup Venezuely, která nastolila vlastní demokratický systém, založený na úsilí zbavit se všemožných závislostí a diktátů i přes riziko možných intervencí nebo sankcí. Dokument přináší zcela odlišný pohled na fungování demokracie, než jaký je denně předhazován v "nezávislých a objektivních" médiích. venezuela 2002 první puč FSB první oběti fašismu RUSSKA zavraždění Chaveze RUSSKEM , zavaždění CHavezova nástupce jeho manželky RUSSKEM fašismus RUSSKA dává miliardy rublů ročně teroristům aby k moci dosadily loutku RUSSKA fašistické zlo RUSSKA prohrálo volby takže je neuznalo ...už jen každá strana placená cizí velmocí = vlastizrádce , a to platí i pro čr

hades ( 5. srpna 2017 20:32 )

Kolik hloupostí napovídají lidé jen proto, že chtějí říct něco chytrého! Voltaire

tgbg ( 5. srpna 2017 18:49 )

kolik těch RUSKÝCH žoldáků podporuje ty komunisty??Opět nastolovat ten zločinecký komunistický režim. Mají zájem a hlavně těm RUSKÝM zločincům jde jen o tu ropu !!!

Zobrazit celou diskusi