Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Rok po pokusu o puč: Turci soudí v obřím procesu téměř 500 lidí

Autor: ČTK - 
1. srpna 2017
23:05

V Turecku začal v úterý dosud největší proces kvůli loňskému zmařenému pokusu o puč. Souzeno je téměř 500 lidí, někteří v nepřítomnosti. To se týká i hlavního obžalovaného duchovního Fethullaha Gülena, který žije dlouhodobě v USA a kterého vláda považuje za strůjce pokusu o převrat. Gülen, jehož vydání Ankara zatím bezúspěšně požaduje po Spojených státech, vinu odmítá.

Kromě Gülena je obžalována řada armádních důstojníků. Souzen, avšak v samostatném řízení, je podle agentury AP i bývalý velitel letectva Akin Öztürk, který se zodpovídá jako vůdce celého spiknutí. Celkem je obžalováno 486 lidí, z toho valná většina je ve vězení; 18 je souzeno na svobodě a sedm je na útěku.

Obžaloba se týká trestných činů „porušení ústavy, pokus o vraždu prezidenta a svržení vlády, vedení ozbrojené teroristické organizace a vražda“. V případě uznání jejich viny hrozí mnohým obviněným doživotní vězení.

Pokus o převrat z 15. července 2016 si vyžádal 249 obětí na životech. Zabito bylo také kolem 30 osob aktivně zapojených do puče.

Obžaloba viní skupinu z toho, že na leteckou základnu Akinci nedaleko Ankary unesla loni 15. července několik velitelů armády, včetně náčelníka generálního štábu Hulusiho Akara, a držela je tam jako rukojmí, dokud je neosvobodily brzy ráno následujícího dne speciální jednotky. Kromě toho obžalovaní čelí obvinění, že mají na svědomí ostřelování vládních budov a parlamentu v Ankaře a v Istanbulu během pokusu o puč.

Proces se koná za přísných bezpečnostních opatření nedaleko Ankary ve městě Sincan, kde byla ve vězeňském komplexu zřízena speciální soudní síň pro procesy spojené s loňským pokusem o puč. Síň pojme až 1560 lidí. Už v únoru se v ní konal proces s asi 330 údajnými pučisty a v květnu v ní bylo souzeno na 220 lidí.

Do střežení soudu je podle agentury Anadolu zapojeno 1130 členů bezpečnostních složek, včetně speciálních jednotek s odstřelovači. Nasazena jsou obrněná vozidla i drony.

Zobrazit celou diskusi