Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Nejdelší visutý most na světě ohrožují obří balvany. Jsou velké jako dům

Autor: zzu, ČTK - 
29. července 2017
19:20

Skoro pět set metrů dlouhý visutý most můžou turisté zdolat u švýcarského města Zermatt. Most, který je určený pro pěší turistiku, byl vyhlášen za nejdelší na světě. Zajímavostí může být i to, že se díky speciální konstrukci prý vůbec nehoupe. Lidé se tak znovu projdou po Evropské stezce mezi obcemi Grächen a Zermatt v kantonu Wallis. Její část před lety zničily padající kusy skal. Některé byly velké jako menší rodiné domy. Informoval o tom list Neue Zürcher Zeitung. 

Most má celkem 494 metrů a nese příznačný název „Evropský most“. Najdeme ho 85 metrů nad údolím Grabengufer. Podle Turistického sdružení Zermatt je to nejdelší most na světě, ovšem není nejvýš nad zemí. Trumfuje ho můstek v Rakouském Reutte, který je zavěšený 110 metrů nad zemí.

Nový most je navíc vybavený speciálním systémem, který zabrání tomu, aby se houpal, uvedlo Turistické sdružení v Zermattu. Všechny kabely, které na něj byly použité, váží dohromady osm tun, celá konstrukce potom váží o 50 tun více.

Na stavbu mostu se složilo pět okolních obcí a místní turistické agentury. Vybrané peníze ale na uskutečnění projektu nestačily. Potřebnou sumu 730 000 franků (16,7 milionu Kč) se nakonec podařilo získat mimo jiné pomocí mecenáše, který pochází z místního regionu a jehož jméno bude zveřejněno na sobotní slavnosti. Na visutý most přispěl stem tisíc franků (2,3 milionu Kč).

Švýcarská bobová dráha nabízí nádherný výhled na Alpy

Video  Švýcarská bobová dráha nabízí nádherný výhled na Alpy  - YouTube/Brice Milleson
Video se připravuje ...

Kameny jako rodinné domy

Most je součástí dvoudenní turistické trasy, která spojuje Zermatt a Grächen, ten leží v jižním Švýcarsku a je odtud výhled na horu Matterhorn.

Most už tady kdysi byl. Visel 25 metrů nad zemí a měřil 250 metrů. V roce 2010, dva měsíce po otevření, ho ale zničily padající kameny. Některé byly prý velké jako menší rodinné domy.

Po zničení mostu ztratila vysokohorská stezka na atraktivitě, turisté museli místo dopadu obřích kamenů obcházet. Poté, co zdolali náročné stoupání mezi obcí Grächen a Evropskou chatou stojící nad vesničkou Randa, se totiž museli na cestě do Zermattu znovu vracet dolů do údolí. Pro nový most platilo jediné, musí být delší a vyšší než ten, který zničily kameny. To nový most splňuje, riziko tady ale stejně zůstává.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi