Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Strach z diktatury žene dál Poláky do ulic. Prezident zákon o soudech schválil

Autor: ČTK - 
25. července 2017
20:03

Polský prezident Andrzej Duda v úterý podepsal jeden z trojice nedávno Parlamentem schválených zákonů, které jsou součástí reformy polské justice, kritizované Evropskou unií i domácí opozicí. Už v pondělí Duda oznámil, že dvě další právní normy bude vetovat.

V úterý potvrzený zákon měnící fungování obecných soudů v zemi podle webových stránek prezidentského úřadu dává ministru spravedlnosti právo jmenovat a odvolávat předsedy a místopředsedy soudů, u předsedů soudů po konzultaci s národní soudcovskou radou.

Podle kritiků je takový postup neústavní. V Polsku je navíc ministr spravedlnosti, kterým je v současnosti Zbigniew Ziobro, zároveň generálním prokurátorem.

Demonstranti v ulicích vyzývali k vetu

Duda zákon podepsal přesto, že ho v pondělí večer řada Poláků na demonstracích žádala, aby svým vetem zablokoval i tuto právní normu, uvedla v úterý agentura AP.

Postup polské vládní strany Právo a spravedlnost (PiS), která rychle a bez ohledu na námitky opozice mění podobu justice v zemi, vyvolal nejen pokračující demonstrace v Polsku, ale i protesty v rámci Evropské unie. Evropská komise se stavem vlády práva v Polsku bude zabývat ve středu.

Duda: Polská justice potřebuje nápravu

Duda v pondělí oznámil, že se rozhodl vetovat dva kontroverzní zákony o nejvyšším soudu a o soudcovské radě. Uvedl, že polská justice potřebuje nápravu. Změny je ale podle něj nutné dělat tak, aby nenastal rozkol ve společnosti a aby se lidé nebáli vlastního státu.

Oba zákony je podle něj nutné upravit, aby se staly přijatelnými, nové verze prý čeká do dvou měsíců.

PiS by se mohla pokusit prezidentovo veto přehlasovat kvalifikovanou třípětinovou většinou, přičemž na dané schůzi musí být přítomna nadpoloviční většina zákonodárců.

Polská vládní strana mluví o fámách

Sama PiS sice třípětinovou většinou v Sejmu, dolní komoře Parlamentu, nedisponuje, ale už zazněly obavy, že by se případně mohla pokusit zaskočit přinejmenším část opozice svoláním mimořádné schůze Sejmu na poslední chvíli - a využít nepřítomnosti části opozičních poslanců.

Takový scénář ale zástupci PiS popírají. „Vážení, do 13. září se žádné zasedání neplánuje,“ ohlásil maršálek Sejmu Marek Kuchciński, který poslal zákonodárce na prázdniny. I šéf poslaneckého klubu PiS Ryszard Terlecki popřel zvěsti o chystaném svolání mimořádné schůze Sejmu. „To jsou fámy, zasedání nebude, poslanci jsou na dovolených a není důvod jim dovolené kazit,“ prohlásil.

Ještě v pondělí podle časopisu Newsweek emisaři předsedy PiS Jaroslawa Kaczyńského - šéfka vlády a předsedové obou komor parlamentu - přemlouvali prezidenta, aby se neuchyloval k vetu a aby sporné zákony podepsal.

Jednání prý bylo nepříjemné a nervózní: „Jarek (Kaczyński) ti dává hodinu na změnu rozhodnutí,“ tvrdil podle časopisu Kuchciński. Ale Duda neustoupil, a tak se nejen Newsweek ptá, zda jde o vypovězení války mezi prezidentským palácem a PiS?

VIDEO: Takhle mluvil premiér Sobotka na mezivládních konzultacích v Polsku
Video  Premiér Sobotka na mezivládních konzultacích v Polsku. S polskou předsedkyní vlády Beatou Szydlovou spřádali pláni proti Bruselu.  - Blesk / Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

„Žádná válka nevypukla,“ ujišťoval v úterý novináře Terlecki, i když dodal slova lítosti, že prezident podlehl „nátlaku ulice“ - jakkoli pouliční protesty a demonstrace podle Terleckého svědčí o tom, že demokracie v Polsku skvěle funguje.

Předáci opozičních stran se v úterý domlouvali na lepší spolupráci. „Nyní je nejdůležitější dosáhnout potvrzení nezávislosti soudní moci, dělby moci na tři složky“, prohlásil předseda liberální Občanské platformy Grzegorz Schetyna. Ryszard Petru, který vede stranu Moderní, ocenil ohlášené prezidentovo veto jako „opravdu dobré rozhodnutí“, ale dodal, že „na podzim nás možná čekají další bitvy“.

asijo ( 25. července 2017 21:41 )

Smažky,alkoholici a placení důchodci pořádají manifestace,stejně jako u nás hloupá pražská kavárna.

Zobrazit celou diskusi