Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Konec Mayové do Vánoc? Chtějí ho i její straníci. Bojí se ale nových voleb

Autor: zst - 
23. července 2017
17:55

Odpůrci britské premiérky Theresy Mayové v řadách její vlastní strany by chtěli, aby skončila do Vánoc. Nahradit by ji podle nich měl David Davis, ministr pro brexit. Informoval web deníku Independent. Většina členů ale konec Mayové nepodporuje, především ze strachu z nových parlamentních voleb. Ty červnové konzervativci sice vyhráli, ale ztratili parlamentní většinu. Mayová si přitom chtěla upevnit vyjednávací pozici pro brexit.

Nepřehledná politická situace v Británii pokračuje. Důvodem bylo nejprve poněkud překvapivé rozhodnutí voličů odejít z Evropské unie, poté neúspěšný tah premiérky Mayové posílit svou pozici volbami. V červnu si namísto stabilnější židle sedla před vyjednáváním o brexitu do křesla se třemi nohami.

Průzkum britského týdeníku Observer ukázal, že 22 procent konzervativců, tedy premiérčiných spolustraníků, by ji raději viděla „od válu“. Většina ji podporuje, i když zřejmě především proto, že se obávají neúspěchu v případných nových volbách, ve kterých by konzervativci mohli propadnout ještě více.

Přesto se nesouhlasné křídlo uvnitř strany už nedá přehlížet. Odpůrci by raději místo Mayové viděli v čele britské vlády současného ministra pro brexit Davida Davise. Ten dorazí shodou okolností příští týden do Prahy, kde bude jednat s českým ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem (ČSSD).

I týdeník Sunday Telegraph informoval o vysoce postavených hlasech, které se obávají, že Mayová se „nezotaví“ ze ztráty autority po debaklu v červnových volbách. Kromě Davise, kterého by preferovalo 21 % odpůrců Mayové, se jako o možném nástupci Mayové mluví také o Borisi Johnsonovi, ministru zahraničí. Ten dostal v průzkumu 17 % hlasů.

Anketa se objevila ve chvíli, kdy má britský parlament letní prázdniny. Očekává se ale, že tvrdé vnitrostranické boje budou v zákulisí pokračovat. Každý čtvrtý respondent si v průzkumu nebyl jistý, koho by za nástupce Mayové chtěl. Padala jména až tří desítek politiků s odůvodněním, že by britská vláda potřebovala čerstvý vítr.

Britský ministr pro brexit David Davis Britský ministr pro brexit David Davis | EPA

Labouristé proti volnému pohybu osob

Mayové se dostalo podpory naopak z nečekané strany. Opoziční předák Jeremy Corbyn totiž souhlasil s jejím „tvrdým brexitem“ a podpořil odchod z jednotného unijního trhu.

„Pokud by vládli labouristé a vyjednávali by o podmínkách brexitu, Británie by odešla z jednotného trhu,“ prohlásil Corbyn, který naopak po červnových volbách výrazně posílil. Jednotný trh je totiž podle něj neoddělitelně spojen s členstvím v EU.

„Jednotný trh je závislý na členství v Evropské unii. Co jsme celou dobu říkali, bylo jen to, že chceme bezcelní přístup na evropský trh a budoucí partnerství s Evropou,“ řekl Corbyn BBC. Labouristé se ale ještě nerozhodli co se týká celní unie. I tu chtějí konzervativci Theresy Mayové opustit.

Jednotný trh je zárukou mezi členy EU, že zruší sazby a kvóty a vzájemně sjednotí regulace jako pomoc pohybu služeb, zboží a lidí. Členství v rámci jednotného trhu z definice vyžaduje volný pohyb osob.

Celní unie, která je samostatná, je souhlasem členů, že budou účtovat všem zahraničním partnerům stejné tarify.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi