Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Hamburk něco takového ještě nezažil.“ Starosta se omluvil za výtržnosti na G20

Autor: ČTK, pg - 
12. července 2017
16:30

Starosta Hamburku Olaf Scholz je kvůli nepokojům ve městě tlačen k odstoupení, což ale učinit odmítá. Starosta se ve středu omluvil občanům za to, že úřady nedokázaly udržet pořádek v ulicích během probíhajícího summitu dvaceti ekonomicky nejsilnějších zemí G20. Opakovaně zdůraznil, že odpovědnost za násilnosti nesou radikálové. 

„Hamburk má za sebou těžké dny i noci,“ řekl Scholz. Ačkoliv starosta před summitem slíbil udržení bezpečnosti ve městě, tak se bezpečí občanů nedokázalo plně zajistit. „Za to se chci omluvit,“ dodal s tím, že omluva není známkou slabosti.

Při střetech s radikály bylo zraněno na 500 policistů. Starosta Scholz popřál všem zraněným brzké uzdravení a poděkoval bezpečnostním jednotkám nejen za jejich nasazení, ale také za to, že i ve vypjatých momentech zachovaly klidnou hlavu. 

„Jsem rád, že o život nepřišel žádný člověk,“ řekl Scholz. Opakovaně pak mluvil o radikálech a míře násilností, za kterou jsou odpovědní. „Něco takového Hamburk ještě nikdy nezažil,“ prohlásil.

Policie zadržela kvůli násilnostem několik stovek lidí. Spiegel Online v úterý napsal, že ve vazbě se nachází 51 lidí, mezi nimiž je 28 Němců a 33 cizinců. Mezi zadrženými se dokonce nachází i jeden občan České republiky. Jedná se především o mladé muže ve věku od 16 do 30 let.

Podívejte se na násilnosti v Hamburku:

agfor ( 12. července 2017 16:59 )

No vidíš, starosto, a to není nic proti tomu, co Hamburk čeká až tam přitáhnou miliony negramotných čenochů z Afriky.

Zobrazit celou diskusi